Výnos italských dluhopisů se přibližuje neudržitelné hranici

Řím - Náklady italské vlády na půjčky se dnes dostaly na nejvyšší úroveň od vzniku eurozóny. Děje se tak především díky rostoucím obavám investorů z politické nejistoty v zemi. Výnos dluhopisů se dostal na 6,67 procenta, což je nejvíce od roku 1997. Podle agentury Reuters se tak přiblížil úrovním, jež jsou považovány za neudržitelné. Ke snaze o překonání státních dluhů se vyjádřil i MMF.

Finanční trhy mají strach, že se Itálie stane další obětí dluhové krize. Roste tlak na odchod premiéra Silvia Berlusconiho a vytvoření nové vlády. Víc než 50 hlasování o důvěře už ustál a o rezignaci nechce ani slyšet, popírá to mimo jiné i na Facebooku. Podle mnohých je však právě italský premiér zárodek problému, neboť nemá dostatečnou podporu k prosazení podpůrných reforem a opatření, které by investoři uvítali. Premiér chce zítra znovu požádat o důvěru.

"Mohl by odejít zítra. Mohl by odejít příští týden. Vzhledem ke druhu tlaku, pod kterým se nachází a který přichází od jeho vlastních lidí, to bude spíše dříve než později," tvrdí univerzitní profesor politických věd James Walston.

Premiérovi se vyčítá, že dlouho přešlapoval na místě a reformy dělal jenom na oko, zatímco státní dluh rychle rostl. Dnes se blíží hranici dvou bilionů eur a to je zhruba šestinásobek dluhu řeckého.

MMF: Snažte se překonat krizi kolem svých státních dluhů

Na návštěvě Moskvy na to upozornila šéfka MMF Christine Lagaderová, pro kterou bylo Rusko první navštívenou zemí mimo EU. Při této příležitosti se setkala i ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem.

"Ekonomika je obecně v nebezpečné a nejisté fázi. Není pochyb o tom, že
jsou před námi chmurné vyhlídky a nepříznivá rizika," říká výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Intervenovala i ECB

Růstu výnosů italských obligací nezabránila ani intervence Evropské centrální banky (ECB). Banka dnes oznámila, že minulý týden více než zdvojnásobila nákupy státních dluhopisů. Vynaložila na ně 9,5 miliardy eur (téměř 240 miliard Kč), což je dvakrát tak velká suma, než kterou poslala minulý týden.

Pikora: Zachraňovalo se Řecko, aby se zachránila Itálie, teď je jiná fáze

„Teď se bude zachraňovat Itálie, aby nepadla Francie. Protože s případným pádem Itálie eurozóna v dnešní podobě končí,“ říká analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Pomoct by mohla Evropská investiční banka (EIB)

EIB by mohla v příštích dvou letech půjčit evropským bankám až 74 miliard eur (asi 1,8 bilionu Kč), pokud jí ovšem akcionáři poskytnou potřebné finanční zdroje. Pokud by evropské banky měly možnost čerpat finance od EIB, mohlo by to pomoci. Potíž je ale v tom, že ne všichni akcionáři budou ochotni kapitál banky posílit. Akcionáři jsou vlády všech zemí EU, ale například Británie, která stojí mimo eurozónu, není příliš nadšená z toho, že by měla kapitál zvyšovat ku prospěchu jiných.