Luxusní hotely táhnou více, kempy doplatily na studený červenec

Praha - Ve třetím čtvrtletí 2011 poklesl počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně o 0,2 procenta. Dovolené osekali zejména Češi, počet přenocování klesl o 4,1 procenta, zatímco u zahraničních návštěvníků vzrostl o 4,8 procenta. Celkově ve třetím čtvrtletí přijelo do Česka o 2,4 procenta hostů více, nárůst zájmu táhly opět především zahraniční turisté.

Cestovní ruch se v letošním roce konečně vzpamatoval z dopadů hospodářské krize. „Již v závěru loňského roku se dalo říci, že krize v cestovním ruchu pominula. A tento trend trvá i v letošním roce,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 analytik Mag consulting Jaromír Beránek. Meziroční nárůst přenocování zaznamenaly téměř všechny kategorie hotelů, nejvíce čtyřhvězdičkové hotely o 9,6 procenta a pětihvězdičkové o 8,2 procenta. Naopak ostatní druhy hromadných ubytovacích zařízení vykázaly meziročně pokles přenocování – penziony o 4 procenta, kempy o 10,1 procenta a chatové osady a turistické ubytovny o 9 procent.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo již tradičně z Německa (zhruba 425 tisíc). Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních turistů tvořili hosté z Ruska. V letošním 3. čtvrtletí jich do Česka přijelo 157 tisíc, tedy zhruba o čtvrtinu více než ve stejném období loni. Z prvních deseti zemí, ze kterých zahraniční hosté přijíždějí nejčastěji, vzrostl dále významně počet hostů ze Slovenska a Španělska, naopak hostů z Velké Británie přijelo méně. „Stále více než 70 procent všech přijíždějících cizinců do našich ubytovacích zařízení je z Evropské unie,“ podotkl Beránek.

V regionálním členění nejvyšší nárůst počtu příjezdů zaznamenal Ústecký kraj (o 7,5 procenta), Moravskoslezský kraj (o 7,4 procenta) a kraj Vysočina (o 7,2 procenta), naopak nejvíce ubylo hostů v Pardubickém kraji (o 12 procent).

Příští rok bude pro cestovní ruch opět hubený

Podle Beránka se v příštím roce do cestovního ruchu nejspíš vrátí krize. „V posledním měsíci už se nám to ukazuje jak na příjezdech zahraničních turistů, tak i domácích turistů,“ upozornil s tím, že cestovní ruch v příštím roce propadne o 5 až 6 procent.

Krušné časy nastanou podle Beránka i českým cestovkám. Češi jsou totiž v otázce cestování velmi citliví na výkyvy hospodářského cyklu. Začne-li hrozit hospodářské zpomalení, výdaje na dovolenou přiškrtí. „Letošní zimní sezona z tohoto pohledu bude velmi výrazně ovlivněna, potom i exotika a předpokládám, že i příští zimní sezona bude pro mnoho rodin chudší,“ míní Beránek.