Lídři koalice se dohodli na spuštění daňové reformy od roku 2014

Praha – Lídři koaličních stran se dnes dohodli na ročním odkladu spuštění daňové reformy. Nová pravidla budou platit až od roku 2014, přičemž nový způsob zdanění hazardu bude zaveden už od začátku roku příštího. Novinářům to řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) novinářům řekl, že je odklad potřebný kvůli sladění normy s občanským zákoníkem. „Pokud projdou námi navrhované změny, tak se minimálně do 1. ledna 2014 na stávajícím systému nic nezmění,“ uvedl Stanjura. ODS podle něj bude hlasovat pro vládní verzi daňové reformy a dohodnuté koaliční změny. Také Kalousek zdůraznil, že ve středu by měli poslanci vládních stran hlasovat pouze pro návrhy vzešlé z koaliční dohody. 

Boj o stravenky pokračuje

Koalice se také shodla na tom, že bude v příštích dvou letech hledat nový model podpory závodního stravování a stravování zaměstnanců, který by byl systémový. Požadavek Věcí veřejných na zachování daňového zvýhodnění stravenek tak vzhledem k odkladu není aktuální, uvedl Stanjura. Ministerstvo financí navrhlo místo benefitů týkajících se zaměstnaneckého stravování roční daňový bonus 3 000 korun.

Peníze z hazardu zatím nejsou přiděleny

V případě zdanění hazardu se koaliční lídři shodli na tom, že odvody z loterijní daně budou příjmem obcí a státu. „S největší pravděpodobností připadne 70 procent obcím a 30 procent státu,“ uvedl Stanjura. Poměr ale zatím není definitivní, nicméně podle koaliční dohody půjde veškerý výtěžek z loterijní daně do veřejných rozpočtů. Návrh sněmovního rozpočtového výboru, aby byla část odvodů použita na veřejně prospěšné účely, nezískal podporu koaličních lídrů. Věci veřejné, které prostřednictvím výboru přímo do zákona prosazovaly, aby část výtěžku šla na sport a na prospěšné účely, chtějí záruky, že určitý objem bude stát do sportu skutečně posílat.

Výherní automat
Zdroj: ČT24

Daň z příjmu vzroste na 19 procent

Daňová reforma je součástí zákona souvisejícího se vznikem jednoho inkasního místa pro platby, které dostává stát. Vládní návrh předpokládá zrušení superhrubé mzdy a zároveň s tím zvýšení daně z příjmů o čtyři procentní body na 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by nově měly být nahrazeny daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. Zvýšit se měly platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dva procentní body a sníženy měly být sazby sociálního a zdravotního pojištění u podnikatelů. 

Vydáno pod