Kam vyrazit na nákupy vánočních dárků?

Praha – Vánoční shon začíná. V řadě obchodů už nasadili vánoční výzdobu a někde už sem tam zní i koledy. A tak řada lidí začíná uvažovat o tom, co nadělí své rodině a přátelům pod stromeček. Kde se letos vyplatí nakupovat vánoční dárky? Je lepší vsadit na domácí obchody, anebo vyrazit za vánočními nákupy do ciziny? Analytik společnosti Citfin Tomáš Volf radí: letošním jasným favoritem je Polsko.

Pokud Češi vyrazí tento víkend nakupovat do Polska, ušetří podle Volfa ve srovnání se stejným obdobím loni téměř 10 procent. České koruně se v minulých dnech sice příliš nedařilo kvůli složité situaci v eurozóně, především pak v Řecku a nově v Itálii, ale přesto se drží k polskému zlotému na velmi solidních úrovních.

Další zajímavou destinací z pohledu kurzu koruny a jejího posílení v meziročním vyjádření je Maďarsko, kde by činila úspora přes 8 procent. Naopak tradiční destinace českých spotřebitelů – Německo – je letos pro Čechy méně výhodná než loni. Oproti euru si totiž koruna pohoršila téměř o 4 procenta. Absolutně nejdražší dárky nicméně podle Volfa letos pro Čechy čekají na pultech švýcarských obchodů, protože koruna vzhledem k franku za poslední rok oslabila téměř o 14 procent. Prakticky neutrálně pak vyjdou nákupy ve Velké Británii, kde si Češi nakupování v posledních letech oblíbili.

Tabulka kurzu měn
Zdroj: ČT24

Slabá koruna prodražila dovoz

Koruna letos nepřeje ani spotřebitelům, kteří budou letošní dárky kupovat v českých obchodech. Většina dovozu do České republiky pochází ze zemí eurozóny. Podobná situace je i u zboží dovážených z dolarových destinací. Koruna k dolaru ztratila téměř 4,5 procenta.

„Vyšší náklady dovozů by mohli čeští obchodníci promítnout do koncových cen,“ míní Volf. A konkurenční boj by mohl být před Vánocemi ostrý. Maloobchodní tržby se v září o půl procenta propadly, a tak lze podle odborníků čekat, že se obchodníci pokusí vylepšit si bilanci na předvánočním trhu. Akcí ale možná nebude až tolik zapotřebí. I tváří v tvář krizi plánují Češi letos utrácet za vánoční dárky více než v předchozích dvou letech. Podle průzkumu společnosti Unilever chce každý Čech v průměru do vánočních dárků investovat 3 578 korun.