Movití Rusové se přesouvají na Manhattan i Vinohrady

New York - Rusové začínají skupovat nejluxusnější nemovitosti na newyorském Manhattanu. Podle Američanů jim to umožňuje slabý dolar, zatímco analytici za odlivem z evropského pobřeží vidí spíš obchodní příležitosti. Rusové jsou ale známí i tím, že obsazují drahé pražské čtvrti.

Typický Rus, který touží po nemovitosti v těch nejlukrativnějších newyorských čtvrtích, a může si ji dovolit, je ženatý podnikatel kolem čtyřicítky. V průměru za takový byt utratí kolem tří milionů dolarů. „Současný trend u ruské a ukrajinské klientely je ten, že se přesouvají od rekreačních nemovitostí v Evropě do byznysu v Americe,“ přibližuje realitní makléř Vít Klíma. 

Doba, kdy měli Rusové zájem o francouzskou Riviéru, už pominula. Také Londýn je už nudí. V létě si proto najímají vily na Floridě a za byznysem míří do New Yorku, který je jistějším místem pro jejich kapitál než například Moskva. Vystupovat jako americká firma je navíc mnohem výhodnější, než mít sídlo v Rusku. 

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Praha jako bezpečný přístav pro ruské rodiny

Bohaté Rusy navíc stále zajímá i Praha. Česká metropole má jednu velkou výhodu – z Moskvy není daleko a i v zimě je plná možností, jak se zabavit. „Oni tady využívají český realitní trh proto, poněvadž v Moskvě a v Petrohradu je minimální bezpečnost. Takže tady bydlí třeba jejich manželky, rodiče atd. My už pro ně nejsme příležitost k byznysu, ale bezpečný přístav pro jejich rodinu,“ dodává Klíma. 

„Pokud má jít o nemovitosti v tom luxusnějším měřítku nebo na luxusnějších adresách, tak jde třeba o Vinohrady. Rusové ale také nakupují nemovitosti v jiných městech. Zajímají se především o historická tradiční města, lázeňská města, respektive nemovitosti na horách,“ myslí si analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil. 

Bydlení
Zdroj: ČT24/Isifa/Rex Features

Na české nemovitosti se ale cizinci jako na investiční příležitost nedívají. Jejich ceny totiž během krize výrazně nespadly. Naopak ve Francii, Itálii nebo Řecku bylo možné reality koupit až o polovinu levněji. 

Vydáno pod