Pro stát drahé dluhopisy zamířily k občanům

Praha - Ministerstvo financí dnes vydalo pilotní emisi státních dluhopisů, za které Češi nabídli státu 20,4 miliardy korun, tedy dvakrát víc, než ministerstvo financí zpočátku očekávalo. Podle deníku E15 si však ministr financí Miroslav Kalousek půjčuje od občanů dráž, než je bežné na finančních trzích. Zájemci si je mohli rezervovat od 3. října původně po dobu skoro jednoho měsíce, kvůli velkému zájmu to ale nakonec byl jen necelý týden.

E15: Kalousek si půjčil dráž

Podle deníku E15 výnosy první emise dluhopisů téměř dvojnásobně převyšují běžné tržní výnosy. „Podmínky byly stanoveny tak, aby emise byla úspěšná z pohledu zájmu investorů. Proto byly nabídnuty velmi štědré podmínky. Co je ovšem výhodné pro občana–investora, není výhodné pro občana – daňového poplatníka,“ prohlásil hlavní ekonom společnosti Patria David Marek.

Podle analytiků oslovených deníkem vyvolal velký zájem poměr vysokého výnosu a relativně nízkého rizika. „Dodnes ministerstvo věrohodně nevysvětlilo, proč se odhodlalo k tak nevýhodné transakci. Jinde ve světě se retailové emise státních dluhopisů dělají právě za účelem snížení celkových nákladů na dluh, u nás se naopak zvýšily,“ dodal Marek.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

„Stát si půjčuje za mnohem vyšší sazbu, než by musel. V tuto chvíli si může na trhu půjčit za něco málo přes dvě procenta na pět let, on si půjčuje za více než tři procenta a ještě navíc jsou v tom emisní náklady, které ani nejsou veřejné. Když by celý dluhopis byl pětiletý, tak za pět let by na tom stát tratil asi miliardu,“ vysvětluje ekonom společnosti Partner Aleš Tůma.

Ministerstvo si dluhopisy obhajuje

Ministerstvo se však komentářům analytiků brání. Novými dluhopisy prý chtělo hlavně seznámit lidi v Česku s touto investiční možností. Navíc se tak rozšiřuje počet zdrojů, ze kterých stát získává peníze. „Nemůžeme mít jen jeden zdroj financování. Zdrojů musíme mít více i za předpokladu, že to vyjde dráž a i ve srovnání s ostatními zeměmi. ČR má v tuto chvíli relativně nízké náklady na financování státního dluhu,“ uvádí mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Proč byly dluhopisy vydány právě dnes?

„To je datum, které slaví celá Evropa, to je datum příměří, kdy byla skončena 1. světová válka a začala éra prosperity. Mimořádně vhodné datum pro historicky první emisi retailových dluhopisů v ČR.“ Miroslav Kalousek, ministr financí ČR

Lidé projevili o dluhopisy mimořádný zájem

O jednoletý a dva typy pětiletého dluhopisu projevili investoři mimořádně velký zájem. Stav státní pokladny se navýšil o více než dvacet miliard korun. Největší zájem byl o jednoletý dluhopis, jenž se v celkové výši prodal za 9,5 miliardy korun. Dalších skoro devět miliard lidé investovali do pětiletého reinvestičního dluhopisu a zbytek do pětiletého kuponového dluhopisu. Celkem akce oslovila skoro 33 tisíc Čechů, 76 cizinců - především Slováků, a 57 neziskových organizací. Dnes se jim obligace dostaly do portfolia.

Největší objednávka přišla za 306 milionů korun, nejmenší možná byla za tisíc korun. Jejich nominální cena byla jedna koruna, a díky zaokrouhlení tedy byly s nulovou daní. Příští rok chce stát vydat dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard korun.

Aleš Tůma, ekonom Partners

„Statistiky ministerstva ukazují, že naprostá většina dluhopisů byla prodána drobným investorům, teď tedy drobným v uvozovkách, protože průměrná výše objednávky je nějakých více než 600 tisíc korun, čili řekněme, že to jsou movitější individuální investoři.“