Kocourek jednal s Žukovem o plynu a modernizaci průmyslu

Praha - Bezpečnost dodávek ruské ropy a plynu do České republiky a příprava společné deklarace o modernizaci průmyslu byly hlavními tématy dnešní schůzky ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) s místopředsedou ruské vlády Alexanderem Žukovem. Žukov se během dneška setkal také s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Petrem Nečasem.

Připravit půdu pro prosincovou návštěvu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva bylo hlavním tématem návštěvy místopředsedy tamní vlády Alexandra Žukova v Praze. Česko a Rusko se mají ještě do konce roku dohodnout na dodávkách ruské ropy a plynu. Obě strany připravují i společné deklarace o modernizaci průmyslu. Na výsledky jednání netrpělivě čekají i čeští exportéři. 

Češi míří na ruské trhy

Evropská sedmadvacítka už není partnerem, na kterého je stoprocentní spolehnutí. Nejen české firmy proto hledají, na které země se v nejbližších letech zaměřit. „V Evropské unii se začíná trošku zatahovat a ekonomická situace není příliš perspektivní. A Ruské trhy jsou pořád velké. Jsou to naše tradiční trhy. V posledních dvaceti letech jsme je opustili, teď se tam za poměrně těžkých podmínek budeme vracet,“ říká Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů. Bývalý Sovětský svaz má obecně zájem o české strojírenství, energetické dodávky i nové průmyslové technologie. Oblíbené jsou i automobily.

Připravovaný česko-ruský dokument o partnerství navazuje na letošní summit EU a Ruska. Moskva usiluje o západní podporu při modernizaci své ekonomiky, dosud silně závislé na exportu ropy a plynu. Brusel na oplátku doufá, že ruský program modernizace země povede i k demokratizaci země, posílení právního státu, potírání korupce a nastolení příznivějšího ovzduší pro investice a obchod. Dokument má být podepsán v prosinci při návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva v Praze.

Modernizace průmyslu – klíč k posílení konkurenceschopnosti

„Hlavním cílem deklarace je zvýšení konkurenceschopnosti ekonomik obou zemí díky modernizaci průmyslu, palivoenergetického komplexu a dalších odvětví,“ uvedl Kocourek. „Rusko patří mezi nejvýznamnější obchodní partnery České republiky. Po období roku 2009, kdy vzájemný obchod oslabila hospodářská krize, naše obchodní výměna opět silně roste,“ dodal.

Martin Kocourek
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Podle Kocourka je jedním z nejdůležitějších odvětví spolupráce Česko-Rusko energetika, ropný a plynárenský průmysl, zejména pak bezpečnost dodávek ruských surovin. „V této oblasti realizují české a ruské firmy řadu významných projektů zaměřených na modernizaci palivoenergetického komplexu. Úspěšně se rozvíjí spolupráce v oblasti silniční, železniční a kombinované dopravy. Také v odvětví zemědělství a potravinářského průmyslu se spolupráce rozšiřuje,“ dodal mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Vzájemný obchod mezi ČR a Ruskem se v roce 2010 oproti předchozímu roku zvýšil téměř o 30 procent a za uplynulé měsíce letošního roku o více než 36 procent, uvedlo MPO. Zároveň podle ministerstva český export do Ruska roste rychleji než dovoz.

Kocourek ve vládě končí

Setkání s Žukovem je pro Kocourka zřejmě jedna z posledních povinností na postu ministra. Ve středu Kocourek podal demisi poté, co vysvětlil svou finanční transakci se společností Key Investments v roce 2008 snahou „odklonit“ rodinné finance tak, aby se jich netýkalo jeho tehdejší rozvodové řízení. Na účtu jeho matky se tehdy objevily dluhopisy, které při prodeji vynesly přes 16 milionů korun. Jeho odchod po nepodařené tiskové konferenci, kde věc vysvětloval, pak začali žádat i politici vládní koalice i ODS. Kocourek z vlády odejde ke 14. listopadu.

Vydáno pod