TransCanada zatím obří ropovod do USA stavět nemůže

Vancouver – Obří kanadský ropovod Keystone se zatím stavět nebude. Americká vláda totiž společnosti TransCanada nařídila změnit trasu, a vyhnout se tak ekologicky citlivé oblasti Sandhills ve státě Nebraska. Proti výstavbě už v minulosti protestovaly tisíce lidí.

Keystone má vést dlouhých 2 735 kilometrů a jeho cena se odhaduje na v přepočtu 131 miliard korun. Podle původního plánu měla klíčová energetická tepna vést ropu z Kanady až na jih Spojených států. Stavební povolení pro ropovod Keystone XL ale americká vláda odložila. „Samozřejmě je to pro nás velké zklamání, ale taky zklamání pro naše zákazníky,“ říká Russ Girling z TransCanada.

Kanadská společnost teď musí na příkaz vlády přepracovat původní návrh. Podle dostupných informací by měla firma odklonit část trasy v délce od 120 do 400 kilometrů. Společnosti se to ale nelíbí a hrozí, že místo do Ameriky nakonec může ropa téct do Asie. „Mohlo by to být součástí jednání s ministrem přírodních zdrojů, který v těchto dnech cestuje po Asii,“ přiblížila mluvčí kanadského premiéra Stephena Harpera Sara MacIntyreová. 

Odložení stavby ropovodu Keystone (zdroj: ČT24)

Navíc výstavba ropovodu má řadu odpůrců. Tisíce lidí na začátku týdne protestovaly před Bílým domem proti jeho stavbě. Obávají se totiž nepříznivého dopadu na jejich region. „Průmyslové země, jako jsou Spojené státy nebo Kanada, by měly mít více zodpovědnosti za naše životní prostředí,“ myslí si jeden z demonstrujících. 

Pro lidi by však realizace ropovodu znamenala i nové pracovní příležitosti. Firma plánuje zaměstnat až 20 tisíc lidí. Potrubí má vést z kanadské Alberty přes šest amerických států do rafinerií v texaských městech Houston a Port Arthur. 

Vydáno pod