Libye chce ke své obnově využít zahraniční turisty

Tripolis – Libyjské ekonomice, která se po revoluci pomalu zvedá na nohy, by mohli výrazně pomoci turisté. Zatím jich ale do země přijíždí málo. Tamní cestovní agentury se to snaží změnit a turisty lákají třeba na starověké římské město Leptis Magna, které patří mezi památky UNESCO.

„Přijela jsem sem se svými kolegy, a jak vidíte, je nás tu docela dost. Jsme rádi, že si můžeme v klidu projít všechny památky a poznat Libyi,“ pochvaluje si minimum turistů Belgičanka Sooade Messoudiová. 

Návrat turistů je zatím jen velmi opatrný. Západní svět si většinou při zmínce o Libyi stále vybaví nebezpečnou zónu plnou povstalců se zbraněmi a poslední minuty diktátora Kaddáfího. Místní cestovní agentury ale zdůrazňují, že je už dobojováno. Současně nabízí tisíce let staré památky, kterými je poseto téměř celé středomořské pobřeží Libye. 

Mohamed Ben Othman, Tripoliská plavební cestovní kancelář

"Libye se v teď rozhodně více otevře turistům. Dříve to bylo dost komplikované, pak sem několik měsíců turisté nesměli vůbec. A to bude mít bohužel trvalé následky na turismus u nás. Ale my a další teď připravujeme nové výletní programy a Leptis Magna a staré město Ghadámes jsou mezi nimi." 

Turisté do Libye (zdroj: ČT24)

Komerční lety do Libye obnovily už dvě evropské společnosti a další se k tomu chystají. Význam cestovního ruchu pro tamní ekonomiku si uvědomuje i nová libyjská vláda. Ta očekává, že spolu s návštěvníky do země přitečou i zahraniční peníze a investice.