Na sport půjde více než 2 miliardy z loterijních odvodů

Praha – Více než dvě miliardy korun by měl sportu přinést zákon o rozdělení odvodů z loterií, který ve středu přes nesouhlas ministra financí schválila sněmovna. Sport má dostat ze zdanění hazardu třetinový podíl, což sportovní prostředí přijalo s nadšením. I Sazka v době, než se dostala do problémů, odváděla sportu maximálně miliardu. Zákon ještě musí projít v Senátu, a pokud se tak stane, sportovní hnutí uspělo s výzvou Hvězdy nepadají z nebe, kterou podpořilo více než šedesát tisíc lidí. Kampaň slibovala, že prostředky z loterií budou financovat především sport mládeže.

„Sport bude mít příští rok zajištěnou částku minimálně v požadované výši 2,2 miliardy korun. To je skvělá zpráva pro členy, trenéry, činovníky mládežnických jednot, oddílů a klubů!“ oznámili zástupci výzvy Hvězdy nepadají z nebe na svém webu.

Sportovnímu prostředí zákon bohatě zacelí mezeru po ztrátě Sazky. Vedle této nové částky by měly zůstat zachovány i státní dotace na investiční akce, reprezentaci a talentovanou mládež. V letošním roce šlo na sport z kapitoly ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) celkem 1,9 miliardy korun, ministerstvo financí rozdělilo svazům 270 milionů. Téměř tři a půl miliardy pak vkládají do sportu kraje a místní samospráva.

Bauer: Sněmovna sport podpořila

„Kolik přijde skutečně peněz, to záleží na tom, jak budou lidé sázet, ale sport má jistá procenta, takže se zdá, že rozhodnutí sněmovny je ve prospěch sportu,“ řekl Karel Bauer, předseda Českého svazu jachtingu, který je zároveň jedním z členů iniciativy Český sport 2011, jež stála za kampaní Hvězdy nepadají z nebe. „Čas ukáže, jestli to bude mít správný dopad a jak budou peníze použity,“ dodal Bauer.

Zatím není jasné, kudy peníze z loterií do sportu potečou. Jednou variantou je přes MŠMT, ve hře ale může být i Český olympijský výbor (ČOV) nebo Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), který sice při problémech kolem Sazky ztratil kredit, ale na blížící se valné hromadě se očekává jeho reforma.

„Víme, že se finance ještě prosejí sítem velkých a malých sportů, ale doufáme, že když to bude rozdělovat stát, bude kontrola zásadnější než v případě Sazky,“ řekl František Janda za šermíře. „Je nezbytně nutné, aby došlo k sebereflexi sportovního hnutí všeobecně, aby hlad odpovídal potřebám sportu celkově, nejen z úzkého pohledu pár sportů,“ uvedl Bauer.

Jindřich Rajchl (vlevo) a Petr Doležal
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Fotbalová asociace České republiky, která výzvu také podpořila, označila rozhodnutí zákonodárců za velké vítězství sportu. „Je zřejmé, že sport bez pomoci z loterií nemůže existovat, a kdo tvrdí opak, tak to říká z neznalosti věci. Navíc věřím, že další peníze do sportu půjdou i z odvodů na obecně prospěšné účely,“ řekl místopředseda asociace Jindřich Rajchl, v jehož kompetenci je právě finanční problematika. O konkrétních sumách nechtěl Rajchl mluvit. Podle odhadů deníku Sport by fotbal mohl ročně obdržet kolem půl miliardy korun.

Jindřich Rajchl: "Jako největší sportovní odvětví v zemi věříme, že dostaneme významnou sumu. Odmítám dohady, že tyto peníze půjdou do profesionálního fotbalu. Málokdo ví, že například každý klub první ligy vydá ročně od pěti do dvaceti milionů korun na mládež."

„Zákon sport odpíchne ode dna,“ tvrdí Varhaník

„Pevně věřím, že to projde Senátem a že ten zákon bude platit. Sport to odpíchne ode dna,“ řekl předseda atletického svazu Libor Varhaník, na jehož organizaci by mělo připadnout 140 milionů. Záležet ale také bude na tom, jak se finance rozdělí. Varhaník by se přikláněl k přímé cestě od státu do sportu. „To je podle mě spravedlivý a smysluplný způsob, který by měl uspokojit většinu sportovních svazů,“ řekl Varhaník.

Zákon uvítal i předseda volejbalového svazu Zdeněk Haník. „Je dobře, že politici pochopili, že sport je potřeba. Ale pořád jsme pětadvacátí a můžeme být rádi, že nás Bulharsko nepřeskočilo,“ řekl Haník, jenž připomněl často citovanou studii Evropské unie z roku 2009.

Podle ní byla Česká republika v žebříčku veřejných financí pro sport v EU třetí od konce před Bulharskem a Maltou. Zatímco Francie vydávala na sport 185 eur na jednoho obyvatele, v Česku to bylo jen deset eur.