Lyžaři si zalyžují za stejnou cenu jako loni

Špindlerův Mlýn – První tuzemská lyžařská střediska začala zasněžovat. Pokud se výrazně neoteplí, věří, že první návštěvníky přivítají už koncem tohoto měsíce. Většinou za stejné ceny jako v minulé sezoně.

Sněžná děla vypálila první salvu. Loňská sezona ve Špindlerově Mlýně začala 19. listopadu. Letos to vypadá, že to bude o týden později. V Peci pod Sněžkou, na Ovčárně v Jeseníkách nebo na Šumavě se zasněžování rozjede během několika dnů. Děla jsou schopná celou sjezdovku vysněžit za 5–7 dní. Poté už můžou lyžaři vyrazit. Vlekaři věří, že zájem lyžařů bude i letos hned od začátku sezony veliký. V posledních letech totiž jezdí více lidí na hory na začátku sezony než na jejím konci. 

Ceny zůstanou stejné jako loni

Ceny zůstanou stejné třeba ve Špindlerově Mlýně, na šumavském Špičáku či na Ovčárně v Jeseníkách. Tady celodenní permanentka pro dospělého v hlavní sezoně vyjde na 700, 520, respektive 400 korun. V areálech, ve kterých došlo k výměně technologie, můžeme očekávat zdražení v řádu pěti až sedmi procent. Jednodenní permanentku zdražil například Klínovec. Zalyžujete si zde oproti loňským 530 za 570 korun. Oproti loňsku zde ovšem přibude přímé spojení se sousedním areálem Oberwiesenthal.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Vlekaři investovali 700 milionů korun

Vlekaři tento rok investovali do českých areálů 700 milionů korun. Bojují tak o každého zákazníka. Počet Čechů, kteří jezdí na hory do zahraničí, totiž neustále roste. Například v Rakousku se za denní skipas v hlavní sezoně platí asi 1 120 korun a na Kaprunu 1 100. V italském areálu Val di Fiemme zaplatíme asi 950 korun. Ceny jsou tedy vyšší než v Česku, sjezdovky jsou ale výrazně delší. Třeba ve Špindlerově Mlýně mají tratě 25 kilometrů dlouhé. V Kitzbuhelu 170 km. Nejdražším areálem v Evropě je Svatý Mořic ve Švýcarsku. Denní skipas tu stojí zhruba 1 500 korun, za tu cenu má ale lyžař rekordní délku tratí – plných 350 kilometrů.

Vydáno pod