USA a Čína se střetly kvůli názorům na podporu ekonomiky

Honolulu - Americký prezident Barack Obama vyzval Čínu k uvolnění kurzu své měny a dodržování pravidel světového obchodu. Na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) zároveň nastínil plán na vytvoření zóny volného obchodu, kam by patřila celá pacifická oblast. To se Číně nelíbí. Podle jejího prezidenta Chu Ťin-tchaa by naopak Peking mohl více mluvit do formování obchodních pravidel. Mezi Čínou a USA tak kvůli obchodním zájmům roste rivalita.

Americký prezident Obama a jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao přednesli naprosto odlišné názory na to, jak světovou ekonomiku nejlépe podpořit. Zatímco Obama hrozí dalšími odvetnými kroky, dokud prý Čína nebude hrát podle pravidel, čínský prezident Obamovi řekl, že Čína by jako dynamicky rostoucí ekonomika měla mít i možnost do formování obchodních pravidel více mluvit.

Během prvního dne summitu Obama nastínil plán na vytvoření zóny volného obchodu, kam by patřila celá pacifická oblast. Podrobnosti chce mít na stole ještě do roku 2012 a během příštího roku plán realizovat. „Věřím, že to dokážeme,“ prohlásil Obama.

Chu Ťin-tchao a Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Vznikne „Trans-pacifické partnerství“?

Plán zatím počítá s pracovním názvem Trans-pacifické partnerství a navrhovaná zóna volného obchodu by podle prezidenta mohla sloužit jako modelový příklad pro celou tichomořskou oblast i pro další obchodní smlouvy. Obama si od toho slibuje růst amerického exportu, což podle něj přispěje k tvorbě pracovních míst. To je pro něj před volbami zřejmě největší priorita.

Ovšem čínský prezident dal Obamovi najevo, že Čína dává přednost současné architektuře globálního obchodu. To znamená, že Peking nehodlá pasivně přihlížet tomu, jak se Spojené státy snaží rozsáhlý trh v oblasti Asie a Tichomoří za každou cenu otevřít.

K zóně volného obchodu je skeptické i Rusko

Dmitrij Medvěděv, ruský prezdient

„Pokud jde o Transpacifické partnerství, nechápu, co bude výsledkem tohoto klubu. Až začne fungovat, tak si uděláme obrázek. Zatím je to jen projekt, byť nepochybně zajímavý.“

Hlavními tématy summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) je podpora růstu globální ekonomiky. Oblast Asie a Tichomoří se v posledních letech rozvíjí velmi dynamicky. V době, kdy globální ekonomika slábne, je tento region o to lukrativnější a své obchodní zájmy v této oblasti mají jak Spojené státy, tak Čína. Mezi oběma zeměmi tak narůstá rivalita nejen z těchto důvodů.

Organizace APEC vznikla v roce 1989 jako fórum pro aktivizaci obchodní a ekonomické spolupráce asijských a tichomořských států. Sídlí v Singapuru a jejími členy jsou země po obou stranách Tichého oceánu. Vedle Spojených států a Číny je to například Mexiko, Japonsko, Peru, Chile, Kanada a Jižní Korea. Členy APEC je celkem 21 zemí.

Summit APECu (zdroj: ČT24)