Rekordní úroda kávových bobů v Brazílii by mohla snížit ceny

San José (Kostarika) - Brazílie by mohla mít v nadcházející sezoně rekordní úrodu kávových bobů. Sklidit by mohla až 59 milionů šedesátikilogramových žoků, což by bylo skoro o 40 procent víc než v minulé sezoně. Na globálním trhu by tak mohla z mnohaletých rekordů klesnout cena kávy arabica. Předpovídá to hlavní analytik komoditního trhu Keith Flury z londýnské společnosti Rabobank International.

Brazílie je největším pěstitelem kávy na světě. Loni sklidila 43,2 milionu žoků a teď má před sebou příznivý rok. Brazilští pěstitelé jsou ale vůči prognóze analytika skeptičtí, 60 milionů žoků se prý v Brazílii ještě nikdy nesklidilo. Oficiální prognóza sklizně kávy na rok 2012 zatím neexistuje.

Odběratelé ve světě ale na velké pěstitele jako je Brazílie spoléhají především v době, kdy je na trhu kávy nedostatek. Flury předpokládá, že v prvním čtvrtletí příštího roku ještě bude o prvotřídní boby nouze. Zřejmě třetím rokem po sobě podle něj nesplní plán Kolumbie, která je dodavatelem prvotřídní prané arabiky. „Očekáváme, že kávy bude víc,“ řekl Flury na konferenci Sintercafe v Kostarice. Nejprve je ale podle něj třeba vyčkat, až se na trh dostanou boby z Brazílie. Kvůli nepříznivým vyhlídkám v Kolumbii má část obchodníků v hledáčku právě Brazílii.

Rabobank odhaduje, že cena kávy arabica se na komoditní burze v New Yorku začátkem příštího roku bude obchodovat kolem 2,20 USD za libru (asi 91 Kč/kg). Do konce roku by ale prý mohla klesnout až na 1,80 USD za libru (pod 75 Kč/kg). V pátek cena zavírala na 2,37 USD za libru.

Vydáno pod