Kurdistán podepsal ropný kontrakt s Exxonem

Irbíl (Irák) - Vláda iráckého Kurdistánu podepsala dohodu s americkým koncernem Exxon Mobil na průzkum šesti bloků ropných ložisek v regionu. Do poloautonomní oblasti tak vstoupí první velká globální těžební společnost. Exxon však kvůli tomu zřejmě čekají problémy s centrální iráckou vládou a riskuje svou licenci na rozvoj rozsáhlých zásob na jihu země.

„Je to závazná smlouva. Kompletní dohoda byla podepsána 18. října 2011,“ prohlásil na ropné konferenci v Irbílu ministr přírodních zdrojů kurdské regionální vlády Ašti Haurámí. O kontraktu v minulých dnech mluvily zdroje z kurdské vlády, Exxon ale informace odmítl komentovat. K podpisu dohody došlo během října.

Platnost kontraktu však zpochybňuje centrální vláda v Bagdádu, která si dělá výlučné právo na kontrolu ropných zásob v celé zemi. Irácké ministerstvo ropného průmyslu v pátek poslalo Exxonu dopisy, kde upozornilo na to, že kontrakty s kurdskou vládou budou považovány za nelegální. Bagdád také krok Exxonu označil za porušení smlouvy, v níž vláda udělila firmě licenci na rozvoj jihoiráckého ropného pole Západní Kurna, kde je asi 8,7 miliardy barelů ropy.

V posledních dnech je irácký Kurdistán stabilnější a bezpečnější než zbytek Iráku, který více než osm let po svržení Saddáma Husajna americkou invazí stále trpí násilnostmi a útoky ozbrojenců. Kurdská vláda již podepsala ropné kontrakty s řadou menších zahraničních firem, smlouva s Exxonem však pro ni je první, kterou uzavřela s globálním koncernem.

Úřad místopředsedy vlády Husajna Šahristáního v sobotu vydal prohlášení, podle něhož bude Irák nakládat s firmou, která poruší smlouvu s vládou, „stejným způsobem, jako jsme jednali s podobnými firmami dříve“. V září Irák oznámil, že americké firmě Hess zabrání účastnit se čtvrté irácké aukce licencí na průzkum a těžbu, protože podepsala dohody s kurdským regionem.