Obama o čínském jüanu: Čeho je moc, toho je příliš

Honolulu – „Čeho je moc, toho je příliš,“ prohlásil americký prezident na adresu slabého pokroku ve zhodnocování čínské měny přesto, že se v uplynulých měsících situace mírně zlepšila. V rámci summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) zdůraznil, že USA budou trvat na tom, aby Čína dodržovala stejná pravidla jako všichni ostatní.

Čínský jüan je podle soudu většiny ekonomů podhodnocen o 20 až 25 procent. Čína podhodnocením své měny zvýhodňuje své exportéry, což se jejím obchodním partnerům nezamlouvá. Považují to za nekalou soutěž.

„Změny jsou pro ně politicky obtížné,“ konstatoval americký prezident. Přesto použil poměrně silná slova k tlaku na Čínu, aby dala svůj obchod a měnu do pořádku. I když Obama Číně nepřímo pohrozil dalšími odvetnými akcemi, zůstává nejisté, nakolik bude tvrdý a nakolik jde jen o rétorické cvičení před volbami, ve kterých budou příští rok američtí voliči rozhodovat o tom, zda Obamu nechají řídit zemi ještě druhé volební období.

Čína bude dodržovat jen to, co bude chtít

„Čínská devizová politika je zodpovědná,“ prohlásil v reakci na Obamova slova čínský prezident Chu Ťin-tchao. Vláda podle něj bude pokračovat v reformování mechanismů směnného kurzu. Jüan nominálně posílil od června 2010, kdy Čína ukončila navázání své měny na americký dolar, zhruba o 8 procent. V reálném vyjádření získal více než 10 procent, jelikož čínská inflace převyšuje tu americkou.

Barack Obama a Chu Ťin-tchao
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Ještě příkřeji na Obamova slova reagoval náměstek čínského ministerstva zahraničních věcí Pchang Sen. Ten prohlásil, že Číňané budou dodržovat jen ta pravidla, která si vyjednají. „V první řadě je třeba říci, o čích pravidlech hovoříme,“ upozornil Pchang Sen. „Pokud budou ta pravidla vytvářena kolektivně a na základě dohody a Čína bude součástí takových jednání, pak se jimi Čína bude řídit. Pokud ale bude o pravidlech rozhodovat pouze jedna země nebo jen několik zemí, nemá Čína povinnost se jimi řídit,“ dodal.

Další uvolňování obchodu – klíč k ozdravení ekonomiky

Na setkání lídrů členských států Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří se nicméně nehovořilo jen o síle čínského jüanu. Politici se rovněž shodli na tom, že klíčem k ozdravení globální ekonomiky je další uvolňování obchodu. Zavázali se oživit své národní ekonomiky a uvolnit obchodní bariéry, aby se tak zaštítili proti dopadům evropské dluhové krize.

V závěrečném prohlášení účastníci summitu APEC uvádějí, že asijsko-tichomořský region je nyní v přední linii globálního růstu. Setkání v době nejistoty o globální ekonomice posílilo jejich přání spolupracovat, uvedli.

Nová zóna volného obchodu by měla obsáhnout 40 procent světového HDP

Obama na summitu představil také nástin plánu na vytvoření zóny volného obchodu pod americkým vedením. Do uskupení, které by se mělo stát největší zónou volného obchodu na světě, by se mohlo zapojit 13 zemí - některé o tom už jednají, jiné projevily o členství zájem. O základních podmínkách členství jednaly Austrálie, Brunej, USA, Malajsie, Nový Zéland, Peru, Singapur a Vietnam. Japonsko v pátek oznámilo, že se hodlá k těmto jednáním připojit, v neděli totéž avizovaly Kanada a Mexiko.

Chu Ťin-tchao, čínský prezident

„Čína jednoznačně podporuje vytvoření zóny volného obchodu v Asii a Tichomoří, ale na základně východoasijské zóny. Plánujeme dosáhnout hospodářské integrace v našem regionu.“

Podrobnosti takzvaného Transpacifického partnerství (TPP) by měly být dopracovány příští rok, kdy by měl být také plán uskutečněn. Obama si od něj slibuje růst amerického exportu, což podle něj přispěje k tvorbě pracovních míst, a to je pro amerického prezidenta před volbami největší priorita.

Výsledky summitu zemí APEC (zdroj: ČT24)