Itálie celkem výhodně prodala pětileté dluhopisy

Milán - Itálie prodala pětileté státní dluhopisy v objemu tří miliard eur (zhruba 77,1 miliardy korun). Přestože se výnos vyšplhal na rekordních 6,29 procenta, Řím i tak cenné papíry umístil výhodněji, než jaká je v současné době jejich cena na trhu. Tam se výnos pohybuje kolem 6,4 procenta. Dluhopisový trh byl ještě před měsícem v rámci pětileté splatnosti spokojen s 5,32procentním výnosem.

Finanční trh bral dnešní aukci státních dluhopisů jako první zkoušku důvěry v ekonoma a bývalého komisaře Evropské unie Maria Montiho. Ekonoma v neděli pověřil italský prezident Giorgio Napolitano, aby se pokusil sestavit novou vládu, jejímž úkolem bude dostat zemi z dluhové propasti.

Petr Dufek, ekonom ČSOB

„Myslím, že to tak dobrá zpráva není. Ukazuje se totiž, že po aukci začaly výnosy státních dluhopisů Itálie opět narůstat nad 6,7 procenta. Je to mnohem vyšší hodnota, než byla ráno.“

Itálii trápí vážné finanční problémy. Zadlužení země dosahuje zhruba 1,9 bilionu eur (v přepočtu 48,8 bilionu korun), což je nejvyšší hodnota z celé eurozóny. V poměru k hrubému domácímu produktu je to víc než 120 procent, což je druhý nejhorší výsledek v eurozóně hned po Řecku.

Minulý týden se výnosy přehouply přes sedm procent

V průběhu minulého týdne se výnos desetiletého dluhopisu italské vlády dostal až na 7,5 procenta, což většina expertů označuje za dlouhodobě neudržitelné. Aby tak vysoké úroky zvládla Itálie platit, musela by místní ekonomika růst tempem čtyř procent ročně. Navíc výnos pětiletého dluhopisu dokonce vyšplhal až na 7,8 procenta. Kupříkladu Německo, které je považováno za nejspolehlivějšího dlužníka v rámci eurozóny, platí ročně méně než dvě procenta.

ECB
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

Osudným se nárůst výnosů nad sedmiprocentní hranici stal pro Řecko, Irsko a Portugalsko. Všechny státy byly postupně nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnuly riziku platební neschopnosti. Dotčené země tak učinily krátce po tom, co výnosy jejich dluhopisů vzrostly na sedm procent a dále už pod tuto hranici neklesly.

Petr Dufek, ekonom ČSOB

„Nejsem příliš velký optimista, protože prozatím vidíme velká prohlášení a snahu italské vlády prosadit nějaké reformy. Ale dokud nebude něco skutečného na stole a nebudou vidět první výsledky, nedá se předpokládat, že bychom se dočkali nějakého bodu obratu.“

Nyní tak Itálie stojí před nelehkým úkolem, neboť jen v příštím roce musí refinancovat dluhy v objemu kolem 300 miliard eur (zhruba 7,7 bilionu korun). Z toho kolem 200 miliard eur už do konce dubna. Itálie má více než polovinu dluhopisů umístěnou na domácím trhu.

Slovensko dnes dluhopisovou aukci zrušilo

Naopak Slováci dnes aukci státních dluhopisů s pohyblivým výnosem a se splatností pět let zrušili. Nebyl o ně totiž dostatečný zájem. Země chtěla v aukci získat zhruba 150 milionů eur (3,9 miliardy korun), sešly se však nabídky na pouhých 13 milionů eur (asi 334,2 milionu korun). Agentura pro správu dluhu (ARDAL) z neúspěchu viní krizi a situaci v Itálii, přestože jí se dnes podařilo bez problémů prodat dluhopisy za tři miliardy eur.

Bratislavský hrad
Zdroj: ČT24/Getty Images

„Tou poptávkou jsme zklamáni, je to ale víceméně jen odrazem situace v Evropě, především v Itálii a ve Slovinsku,“ prohlásil pro agenturu Reuters šéf agentury ARDAL Daniel Bytčánek. Refinancování státního dluhu ale podle něj není neúspěchem ohroženo. Slovensko je druhou nejchudší zemí eurozóny.

Vydáno pod