Odpisy poslaly UniCredit do rekordní ztráty, bude propouštět

Milán - Lídr italského bankovního trhu UniCredit utrpěl ve třetím čtvrtletí kvůli rekordním odpisům historicky vysokou čistou ztrátu 10,6 miliardy eur (273 miliard korun). Banka proto naplánovala výrazné propouštění. Společnost, která má významné aktivity i na českém trhu, v dnešní zprávě rovněž oznámila plán navýšení kapitálu o 7,5 miliardy eur, jímž by se měla dostat na požadovanou úroveň kapitálové přiměřenosti.

I přes očekávané odpisy byla ztráta překvapením. Původně analytici očekávali několikamilionový zisk ve srovnání se ziskem 335 milionů eur ve třetím čtvrtletí loňského roku, uvádí agentura Reuters.

analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka

„Hospodářské výsledky UniCredit za třetí čtvrtletí letošního roku jsou výmluvným přehledem problémů, kterým západoevropské a především italské banky čelí. Banky trpí vysokými odpisy dluhopisů a nepříznivými podmínkami na trhu, ale také se konečně odhodlávají odepisovat vysoké ceny, které platily v letech před krizí za akvizice bank v zemích střední a východní Evropy.“ 

V italských státních dluhopisech, které se v posledních týdnech dostaly pod silný tlak trhu, drží UniCredit 38 miliard eur. Akcie banky od ledna ztratily zhruba polovinu hodnoty. Dnes odpoledne milánská burza dočasně přerušila s akciemi UniCredit kvůli zveřejnění zprávy obchodování a po obnovení obchodů se jejich kurz propadl o devět procent.

UniCredit hodlá do roku 2015 snížit počet svých zaměstnanců v Itálii o zhruba 5 200. Banka plánuje v tomto období propustit 12 procent zaměstnanců a v rámci úsporných opatření zruší podle informovaných zdrojů svou londýnskou pobočku obchodování se západoevropskými akciemi.

UniCredit je v Česku čtvrtou největší bankou podle aktiv

Podle Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus se plánovaná opatření dotknou i středoevropských aktiv banky: „Předpokládám, že UniCredit se bude v našem regionu soustředit více na produkty, jako je internetové či mobilní bankovnictví místo investování do širší pobočkové sítě.“

HVB
Zdroj: ČT24

UniCredit si chce udržet přední pozici v regionu střední a východní Evropy. Pozornost chce ale soustředit na Itálii, Rakousko, Německo, Polsko a Turecko, nevylučuje ale odprodej některých menších aktiv ve východní Evropě. V Česku je UniCredit podle objemu aktiv čtvrtou největší bankovní institucí.

Z italských bank má UniCredit nejdále do toho, aby splnila nový požadavek evropského bankovního dohledu. Evropský bankovní úřad (EBA) v říjnu stanovil minimální poměr základního kapitálu bank k aktivům na devět procent. UniCredit je v Itálii jedinou bankou, která se tento měsíc dostala na globální seznam systémově významných finančních institucí.

Mezi evropskými bankami bude kapitálové navýšení UniCredit největší od loňského října, kdy německá Deutsche Bank posílila základní jmění o deset miliard eur. Dodatečný kapitál chce banka získat v prvním čtvrtletí příštího roku prodejem nových akcií dosavadním akcionářům. Přípravu kapitálového navýšení vede konsorcium bank vedené milánskou Mediobanku a Bank of America-Merrill Lynch.

Hatlapatka dodal, že navýšení bude pro nynější akcionáře bolestivé, protože kvůli nízké ceně akcií banky na burze bude třeba současný kapitál banky naředit velkým množstvím nových akcií. „Na druhou stranu si myslím, že je dobře, že banka přistoupila k razantnímu očištění bilance a plánuje navýšit kapitál co nejdříve, protože v první polovině roku lze na trzích očekávat přetlak nabídky nových akcií ze strany evropských bank a čím dříve se úpis nových akcií uskuteční, tím lépe,“ dodal.

V posledním čtvrtletí odepsala UniCredit z hodnoty nehmotných aktiv 9,6 miliardy eur. Šlo hlavně o odpisy akvizic na Ukrajině a v Kazachstánu. Další odpisy se týkaly německé dceřiné banky Hypovereinsbank a banka také odepsala 135 milionů eur z hodnoty svých řeckých státních dluhopisů.

UniCredit Bank
Zdroj: ČT24