Evropská ekonomika v posledním čtvrtletí mírně rostla

Brusel - Tempo ekonomiky eurozóny i Evropské unie ve třetím čtvrtletí udrželo mírný růst. Oproti předchozímu čtvrtletí narostly mezi červencem a zářím obě hospodářství o 0,2 procenta, což je v souladu s očekáváním analytiků. Proti stejnému čtvrtletí loňska růst činil 1,4 procenta. Údaje vychází z prvního rychlého odhadu Evropského statistického úřadu (Eurostat).

K zastavení mezičtvrtletního růst došlo ve čtyřech státech unie - v Belgii, v Bulharsku, ve Španělsku a také v České republice. Ve třech dalších dokonce hospodářství propadlo. Jde o Kypr (- 0,7 procenta), Nizozemsko (- 0,3 procenta) a Portugalsko (- 0,4 procenta). Ovšem třeba u Řecka stiženého dluhovou krizí i hospodářskými potížemi a dalších osmi zemích statistici data neuvedli.

Řecké HDP se propadlo o 5,2 procenta 

Podle Eurostatu řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí vykázala meziroční propad o 5,2 procenta, což je mírné zlepšení proti předchozím třem měsícům. Hospodářský propad ve druhém čtvrtletí dosáhl 7,4 procenta. Zlepšení je však patrné i ve srovnání s prvním čtvrtletím roku. Za první tři měsíce řecká ekonomika vykázala meziroční propad o 8,3 procenta. Silný hospodářský útlum je z velké části reakcí na drastické úspory, které prosazuje vláda. Činí tak proto, aby země co nejrychleji snížila zadlužení na přijatelnou úroveň.

Řecko
Zdroj: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

Mezičtvrtletní růst činil ve druhém čtvrtletí v obou zónách také 0,2 procenta. Meziroční růst ve druhém čtvrtletí dosahoval 1,6 procenta v eurozóně a 1,7 procenta v EU. Eurostat v krátké zprávě také pro srovnání uvedl, že ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně narostla o 0,6 procenta.

Martin Van Vliet z ING

„Skutečnost, že reálná ekonomika zvládla růst i uprostřed eskalující dluhové krize, je určitou úlevou. Avšak, když se podíváme pod povrch, věci nejsou tak růžové.“

Německá ekonomika zrychlila růst na 0,5 procenta

Vzestupnou tendenci mají například ekonomiky Německa a Francie. Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí podle předběžných a sezonně přepočtených údajů zrychlila růst na 0,5 procenta. Výsledek německého statistického úřadu za druhé čtvrtletí byl ale po zpřesnění dat lepší, než se uvádělo, neboť ekonomika vykázala růst o 0,3 procenta. Předběžné údaje ukazovaly růst hrubého domácího produktu v rozsahu 0,1 procenta.

Čtvrtletní výsledek největší evropské ekonomiky je v souladu s odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali růst HDP také o půl procenta. V meziročním srovnání však ekonomika zpomalila růst na 2,5 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí růst po revizi dat činil tři procenta. I to je lepší výsledek, než ukazovala předběžná data. Podle nich ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,8 procenta.

Německo
Zdroj: ISIFA/EPA/Hannibal Hanschke

Francouzská ekonomika se ve třetím čtvrtletí vrátila k růstu 

Ve stejném období se francouzský hrubý domácí produkt zvýšil o 0,4 procenta po revidovaném poklesu o 0,1 procenta v předchozích třech měsících, upřesnil francouzský statistický úřad INSEE. Dodal, že původně ohlášenou stagnaci ve druhém čtvrtletí opravil na mírný pokles zejména kvůli revizi údajů o průmyslové produkci. Francie je druhou největší ekonomikou eurozóny.

Koncem minulého měsíce francouzský prezident Nicolas Sarkozy předpověděl, že tamní ekonomika v příštím roce stoupne pouze o jednou procento. Předchozí vládní prognóza přitom počítala s nárůstem o 1,75 procenta.