Itálie nad propastí: Výnos klíčových dluhopisů byl nad kritickou hranicí

Řím – Výnos italských desetiletých dluhopisů se dnes ocitl nad sedmiprocentní hranicí. V takové výši může zůstat jen krátkodobě, jinak by země zkrachovala. Podle zdrojů agentury Reuters dluhopisy opět nakupuje Evropská centrální banka. Cenu papírů se jí ale ovlivnit nedaří. Designovaný italský premiér Mario Monti mezitím pokračuje v jednání o sestavení nové vlády. Šéf italského sdružení zahraničních bank (AIBE) Guido Rosa už varoval před katastrofou, pokud nový italský premiér nebude schopen vládu sestavit.

Itálie v pondělí poměrně hladce prodala dluhopisy se splatností pět let, což pomohlo zklidnit situaci na trhu. Výnos desetiletých papírů se proto snížil pod 6,4 procenta, zájem ale krátce poté ochabl. Výnos tak byl ještě do večera nad 6,7 procenta.

Dnes se výnos dluhopisu se splatností deset let dostal až na na 7,1 procenta a později odpoledne se pohyboval těsně pod sedmi procenty. Hranice sedmi procent je na trzích vnímána velmi citlivě. Irsko, Řecko a Portugalsko totiž požádaly o mezinárodní finanční pomoc krátce poté, co výnosy jejich dluhopisů překonaly sedmiprocentní hranici a zůstaly nad ní.

K nervozitě podle analytiků zřejmě přispívá i to, že nově dosazený italský premiér Mario Monti zatím nemá sestavenou vládu, která zemi povede do příštích voleb. Na trzích se s takovým zpožděním nepočítalo. Odpoledne se však šance na vytvoření nové vlády zvýšily poté, co jí naznačila podporu největší strana Lid svobody (PDL). "Myslíme si, že snahy
profesora Montiho budou mít příznivý výsledek," řekl tajemník odcházejícího premiéra Silvia Berlusconiho Angelino Alfano.

Šéf asociace AIBE Guido Rosa:
 
„Pokud Montiho snaha k ničemu nepovede, pak z hlediska postoje, který má vůči Itálii mezinárodní finanční komunita, to bude znamenat katastrofu.“

Předseda italské vlády Mario Monti
Zdroj: Roberto Monaldo/AP Photo

Zahraniční banky zatím Itálii neopustí

Itálie je mnohem větší, eurozóna teď nemá šanci zorganizovat pro ni stejnou pomoc. „Doufám, že Monti udělá to, co udělat musí,“ poznamenal Rosa na výročním shromáždění asociace. Ta mimo jiné uvedla, že zahraniční banky nemají v úmyslu z Itálie odejít, zároveň ale neuvažují ani o žádné další expanzi.

Pokud by se pro ni rozhodly, nejprve by se prý musely změnit podmínky, aby měly banky jistotu, že mohou v Itálii opět vydělávat. Znamená to například nutnost omezit byrokracii, zlepšit soudnictví a daňový systém.

Akcie na milánské burze dopoledne ztrácely až 2,6 procenta. Odpoledne, s oživováním celého západoevropského trhu, se však pokles zmírnil a ke konci obchodování index milánské burzy FTSE/MIB ztrácel zhruba jedno procento.