Europarlament omezil spekulativní obchody

Štrasburk - Evropský parlament dnes schválil zákaz spekulativního obchodu s nekrytými swapy úvěrového selhání (CDS) na státní dluhopisy. V případě, že návrh schválí Rada ministrů, mohl by zákaz začít platit od počátku příštího roku. Podle europoslanců přijaté opatření pomůže stabilizovat finanční trhy.

Původně sloužily CDS (Credit Default Swaps) jako pojistka pro případ nesplacení dluhopisu. Mohou ale také být použity pro spekulaci na pokles hodnoty dluhopisu. K tomu spekulanti využívají především nekryté CDS, kdy nevlastní původní dluhopis a pouze přikročí k jeho zápůjčce.

Markus Ferber, europoslanec za Evropskou lidovou stranu 

„Je logické, že CDS na vládní dluhopisy slouží investorům, kteří doopravdy drží ony dluhopisy… V jakémkoli jiném případě jsou čirou tržní spekulací, která může mít neodhadnutelné následky, tak jako v případě Řecka, a jako taková musí být zkrocena. Potřebujeme nová opatření k tomu, abychom mohli bojovat proti dluhové krizi eurozóny.“

Zákaz připouští výjimku pouze v případě, že na trhu s vládními dluhopisy bude nedostatečná likvidita. I v takovém případě ale bude nutné, aby obchod s nekrytými CDS schválil Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA).