Google vyrazil zmapovat Amazonii

Brasília – Google zamířil se svými kamerami do Brazílie, kde fotí stezky pro svou službu Street View. Trojrozměrné kamery snímají přírodu z lodí, ale i speciálně upravených tříkolek. Služba budí kontroverze především v Evropě, kde ji některé státy nechtějí povolit kvůli ochraně soukromí.

Návštěva internetového lídra budí kolem řeky Rio Negro pozornost. „Byli jsme velmi mile přijati a místní nás pustili do svých vesnic, abychom si je mohli nafotit,“ řekl Emmanuel Evita, mluvčí Googlu. 

Google spolupracuje s nevládními organizacemi, které mu zajišťují klidný průběh focení na místech, kde se lidé z internetových firem příliš často nepohybují. „Začali jsme spolupracovat s Googlem, protože jsme si uvědomili, že moc lidí neví o tom, jak Amazonie vypadá, a to nejen ve světě, ale i ve zbytku Brazílie. Cesty sem jsou drahé,“ podotkl Virgilio Vinna, ředitel Amazonas Sustentavel Foundation.

Google mapuje Amazonii
Zdroj: ČT24

Google už podobně zmapoval tisíce měst po celém světě včetně Prahy. Službě Street View se ale nevyhnuly problémy. Firma byla obviněna ze sbírání informací z bezdrátových wi-fi sítí. Focení v ulicích si se světovou jedničkou vyříkávaly i úřady na ochranu soukromí ve velké části Evropy.

Google mapuje Amazonii (zdroj: ČT24)