Senátu se nezamlouvá podoba zdanění hazardu, chystá změny

Praha – Sociální demokraté chtějí v Senátu změnit pravidla pro zdanění hazardu, které schválila Poslanecká sněmovna. Nelíbí se jim, že třetina z výtěžku má jít zpět loterijním společnostem. Vadí jim rovněž zrušení místních poplatků za automaty, včetně videoterminálů. Obce by tak přišly téměř o tři miliardy korun, což se nezamlouvá ani ministrovi financí Kalouskovi.

„Snaha je, aby ty peníze byly na obcích,“ řekl dnes k chystaným senátním úpravám předseda senátního výboru pro veřejnou správu Ivo Bárek (ČSSD). Debaty se podle něj povedou o tom, jak zajistit „napřímo“ odvod peněz z hazardu na financování sportu. Podle sněmovní verze má být odvod ve výši 20 procent z rozdílu mezi sázkami a výhrami rozdělen rovným dílem mezi obce, sportovní organizace a veřejně prospěšné účely. 

O umístění třetiny na veřejně prospěšné účely budou rozhodovat samy loterijní společnosti. „Musíme nalézt řešení u dvacetiprocentního výtěžku tak, aby obce nepřišly zkrátka a byla naplněna vůle poslanců, aby zhruba 30 procent prostředků šlo na sport,“ řekl v ČT předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Podle výsledné sněmovní verze je to ale podle něj technicky nerealizovatelné.

Petr Vícha (ČSSD), předseda senátorského klubu strany: 

„Je neštěstí, když v druhém čtení mohou poslanci dávat desítky pozměňovacích návrhů a pak z toho vyleze takový paskvil, který pak musíme v Senátu opravovat.“

Změny chtějí senátoři připravit ve spolupráci s ministerstvem financí

„Musíme hledat řešení tak, aby i v Poslanecké sněmovně bylo přijatelné. Musíme vzít v potaz také to, že loterijní zákon byl součástí širších daňových reforem,“ uvedl Vícha. I podle Bárka patrně Senát navrhne odklad reforem až na rok 2015, což by podle něj nemusel být problém pro koaliční většinu ve sněmovně.

Vládní koalice se shodla na o rok kratším odložení reforem kvůli návaznosti na nový občanský zákoník. Delší odklad by sociálním demokratům umožnil daňové reformy zrušit, pokud by po příštích parlamentních volbách v roce 2014 měli ve sněmovně většinu. Senátní výbory by mohly změny podle Bárka projednat do konce listopadu. Senát jako celek by je pak mohl schválit počátkem prosince.

Vícha chce zachovat právo obcí vybírat 20 tisíc korun za každý hrací automat a videoloterijní terminál na území obce, což představuje zhruba dvě miliardy korun. Obdobnou změnu se poslanci podle předsedy sněmovního rozpočtového výboru Pavla Suchánka (ODS) pokusí vložit do novely zákona o místních poplatcích, kterou má jeho výbor projednávat ve středu.

Rozhovor s Petrem Víchou (zdroj: ČT24)