Klaus je pro maximálně dvoutisícovou podporu stavebního spoření

Praha – Maximální státní podpora stavebního spoření klesne na dva tisíce korun ročně. Novelu o jejím omezení dnes podpořil prezident Václav Klaus. Stát tak má ročně ušetřit pět až šest miliard korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je kromě úspor pro stát cílem novely také odstranění nerovnosti na finančním trhu.

Poslanci rozhodovali o novele dvakrát. Senát s opoziční levicovou většinou vrátil zákon poslancům s pozměňovacím návrhem, který měl státní podporu vrátit na úroveň platnou do roku 2010. Měl také zrušit plánované zdanění připsaných úroků z vkladů. Poslanci ale senátory přehlasovali a stvrdili původní znění.

Do budoucna připravuje ministerstvo financí i další změny. Navrhuje, aby státní podporu stavebního spoření mohli od roku 2013 získat jen ti, kteří ji využijí na bydlení nebo si vezmou úvěr od stavební spořitelny. Ministerstvo chce zároveň od roku 2015 umožnit, aby stavební spoření mohly poskytovat i univerzální banky.

Klaus dnes podepsal také novelu zákoníku práce, podle níž se odstupné bude řídit počtem odpracovaných let a omezuje také zaměstnávání na dobu určitou. Výše odstupného se změní tak, že člověk, který odpracuje v podniku méně než rok, při propuštění dostane jeden průměrný měsíční plat. Pokud bude ve firmě od jednoho do dvou let, náležet mu budou dva platy. Když odpracuje více než dva roky, bude jako dosud jeho odstupné ve výši tří průměrných výdělků.

Novela dále mimo jiné zvyšuje časový limit na dohodu o provedení práce z nynějších 150 hodin za rok na 300 hodin ročně. Novela zároveň nastavuje strop měsíčního příjmu na základě dohody o provedení práce na 10 000 korun. Z příjmů nad tuto částku se pak bude platit zdravotní a sociální pojištění.

Úřad práce
Zdroj: ČT24

Klaus stvrdil podpisem také vládní balíček úsporných opatření v sociální oblasti, dosavadní omezení například ve výplatách nemocenské či rodičovského a sociálního příspěvku tak budou platit i od příštího roku. Soubor opatření je téměř totožný s balíčkem přijatým loni ve stavu legislativní nouze.

Prezident posvětil i vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů. Úkolem inspekce bude stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. Inspekce začne pracovat příští rok. Orgán bude podle zákona samostatným bezpečnostním sborem s vlastním rozpočtem. Na jeho příslušníky se bude vztahovat zákon o služebním poměru. Bude mít postavení policejního orgánu podle trestního řádu a pravomoci celostátního útvaru kriminální policie. Na starosti bude mít podle předlohy veškerou kriminalitu příslušníků a občanských zaměstnanců policie. Ředitele inspekce jmenuje premiér po projednání v bezpečnostním výboru sněmovny.