Barroso: EU pomůže z krize posílení integrace

Štrasburk – Předseda Evropské komise José Barroso dnes v Evropském parlamentu vyzval k posílení integrace. Jen tak se podle něj eurozóna, ale i celá EU vypořádá s hospodářskou krizí. Naznačil také možnost úpravy smlouvy o Evropské unii. Zároveň odmítl myšlenku, že by si Evropská unie měla nechat pomáhat od rozvíjejících se zemí v čele s Čínou.

Krize podle Barrosa ukázala na vzájemnou závislost zemí EU, když hospodářské problémy v jedné zemi mají přímé dopady na blahobyt obyvatel jiných států. „Systémová povaha této krize jasně ukázala, že musíme pokračovat ve větší integraci ekonomické vlády, a to především v eurozóně. Krize ukázala slabiny a nedostatky při dohledu, intervencích i při rozhodování,“ zdůraznil Barroso.

Barroso varuje

„Bez posílení integrace, konvergence a disciplíny nebudeme schopní udržet jednotnou evropskou měnu.“

Barroso se vyslovil pro posílení dohledu nad zeměmi eurozóny, a to zejména v těch případech, kdy čerpají prostředky ze záchranných fondů. Zdůraznil, že očekávaná hospodářská stagnace v příštím roce neznamená, že by státy měly polevit ve snaze o rozpočtovou kázeň.

Předseda komise také podotkl, že mezivládní přístup, který nyní převládá při řešení situace, je podle něj příliš pomalý. Barroso uvedl, že společné ekonomické vládnutí zrychlí přijímání rozhodnutí, což podle něj zlepší obraz zemí eurozóny na finančních trzích.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

„V budoucnosti budeme muset jít v posilování integrace ještě dál. A to bude vyžadovat změnu smlouvy (o EU),“ řekl dále Barroso. „Jsem pro změnu smlouvy pouze v případě, že posílí Evropskou unii, (…) evropské instituce a vnímání společného cíle,“ zdůraznil.

Euro bez jednotné hospodářské politiky byla prý chyba

Představitel nejsilnější frakce Evropského parlamentu Evropské lidové strany (EPP) Joseph Daul možnost úpravy smlouvy o EU uvítal. „Řešením problému není méně Evropy, ale více Evropy,“ prohlásil. Podle něj udělala unie v minulosti chybu, když vytvořila jednotnou měnu, ale ne společnou hospodářskou politiku. EU podle něj potřebuje rozpočtovou integraci.

Naopak Jan Zahradil z Evropské konzervativní a reformní skupiny (ECR) kritizoval způsob, jak je posilována role evropských institucí při řešení krize. Zavedení hospodářské disciplíny v Evropě je podle něj správná věc, ale v současnosti se to neděje demokratickou cestou, ale na základě diktátu velkých zemí a evropských institucí.

Nepřijímejme pomoc od chudších, říká Barroso

Barroso se v Evropském parlamentu pustil také do plánu zapojit do řešení dluhové krize eurozóny velké rozvíjející se ekonomiky, mezi které patří například Čína nebo Rusko. „Pravdou je, že Evropská unie je vedle Spojených států nejbohatším regionem světa. A nyní nám někteří navrhují závislost na chudších, než jsme my, abychom zachránili Evropskou unii. Zdá se mi to podivné,“ upozornil Barroso, podle kterého jsou zdroje potřebné pro řešení krize v Evropě. Je jen otázkou politické vůle, zda budou použity.