Vánoční čas pomalu přichází a s ním i padělané zboží

Pardubice - Vánoce se blíží a na řadě míst znovu ožívají tržnice a obchodní domy. Spolu s nimi ale i příliv napodobenin, které se do Česka dostávají ve velkém hlavně z Číny. Hned tři takové zásilky se v posledních týdnech podařilo odhalit východočeským celníkům. Dovozcům teď hrozí soudy a pokuty. Padělatelé se před Vánoci snaží svůj sortiment rozšířit i o hračky, které mohou dětem způsobit zdravotní problémy.

Na první pohled vypadají padělky stejně jako výrobky renomovaných značek. Nestojí tolik, ale kvalitou se originálu zpravidla nemohou rovnat. Padělků mají celníci plné sklady. Třeba v Ústí nad Orlicí celníci zabavili pět tisíc napodobenin značkových čepic. Pokud by se čepice dostaly na trh, prodaly by se zhruba za 23 milionů korun. „Kolegové zkontrolovali kontejnery dovezené z Číny a nalezli v nich právě toto zboží,“ řekla Jitka Fajstavrová, mluvčí Celního ředitelství Hradec Králové. 

Další dvě firmy se pokusily propašovat padělky značkových sportovních tašek a dámských zimních bot za miliony. Dovozům teď hrozí až statisícová pokuta. Podobně velkých zásilek přibývá. „Já bych si to možná i koupila, kdyby se mi zboží líbilo a bylo levnější, tak proč ne,“ prohlásila jedna ze zákaznic.

Padělek
Zdroj: ČT24

Nižší cenu ale mohou lidé vykoupit vlastním zdravím, a to hlavně u napodobenin kosmetiky a parfémů, které mohou způsobit místo vůně vyrážku. Nebezpečné mohou být i padělky elektroniky. „Pokud dojde k nějakým problémům, když telefon držíte v ruce, může způsobit popáleniny i vám,“ řekl Jiří Barták, mluvčí Generálního ředitelství cel. 

Padělky čas od času odhalí Česká obchodní inspekce. Na podezřelé zboží upozorňují ale i sami zákazníci. „Podněty můžeme obdržet jak od majitelů ochranných známek, tak i od všímavých spotřebitelů, kteří nejsou spokojeni s kvalitou zakoupených výrobků,“ podotkla Miroslava Chmelíková, pověřená vedením ČOI Hradec Králové. 

Reportáž Veroniky Markové a Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Stejně jako jiné padělky, i věci zabavené letos s největší pravděpodobností čeká nekompromisní likvidace - skončí na drticí lince. Existují ale výjimky – některé zboží další využití přeci jen najde. „V letošním roce jsme předali devatenácti humanitárním organizacím téměř dvacet tisíc kusů textilních výrobků,“ konstatovala Fajstavrová. Naopak padělky, které se dostanou do oběhu, už nejsou jen doménou tržnic, ale i některých obchodních domů.