Manažer Mobius: Východní ekonomiky skýtají pro ČR řadu příležitostí

Brno – Rozvíjejícím se zemím se nyní daří víc než těm vyspělým především díky silné mladé generaci a progresivnímu technologickému pokroku. Myslí si to jeden z nejznámějších světových finančních manažerů Mark Mobius, který nejvíc důvěřuje Brazílii, Číně, Rusku a Indii. Směrem na východ by se dle jeho názoru měla obrátit i Česká republika. Dluhová krize je podle manažera médii nafouklé téma. Mobius míní, že na tom evropská ekonomika není tak špatně a ani Řecko eurozónu neopustí. Naopak Evropa vyjde z problému silnější a jednotnější. Mobius to řekl v rozhovoru pro ČT po brněnské konferenci poradenské společnosti Ertrag und Sicherheit.

Šílenství kolem dluhové krize v Evropě je podle vlivného manažera „nafouklé“. „Je pravda, že výnosy dluhopisů rostou, lidé se bojí budoucnosti, ale z dlouhodobého hlediska jsou problémy zanedbatelné. Itálie je jistě schopná reforem, takže se jí podaří snížit zadlužení. Dokonce ani Řecko podle mě nakonec neopustí eurozónu. A bude to potřebovat. Světová konkurence totiž roste, mladé trhy rostou v průměru pětiprocentním tempem,“ poznamenal Mobius. 

Budoucnost leží na východě

I Česká republika by se podle něj měla dívat na východ, ne na západ. „Východní ekonomiky skýtají mnoho příležitostí, investičních i obchodních. Trhy v Indii, Číně, Indonésii nebo Vietnamu usilovně hledají výrobní know how, což jim Česká republika může nabídnout,“ prohlásil Mobius. Stále více lidí z Asie navíc cestuje po světě a touží objevit střední a východní Evropu, čehož by mohli Češi rovněž využít. 

Podle Mobia pomáhá rozvíjejícím se zemím silná mladá generace, to, že rostou z mnohem nižší srovnávací základny, ale i technologický pokrok. „Kdysi musely dnešní vyspělé země rozvíjet průmysl desítky let, vyvíjet nová řešení, která jsou nyní zcela běžná. “Dnešní rozvíjející se země mohou z ničeho naskočit třeba do odvětví mobilních telefonů, nemusejí je vyvíjet od nuly." konstatoval Mobius. Ten v portfoliu preferuje Brazílii, kterou následuje Čína, Rusko a Indie. Tyto země podle něj dlouhodobě ženou světovou poptávku po průmyslových komoditách, ale i po zlatě. 

Mark Mobius, finanční manažer

„Čeští investoři často kupují jenom české akcie a dluhopisy, a to je obrovská chyba. Je potřeba diverzifikovat globálně. Největší příležitostí jsou nepochybně právě rozvíjející se ekonomiky.“

Sázka na komodity se tedy vyplatí, a pokud chce člověk v současné době rozumně investovat, určitě se vyplatí diverzifikace a koupě akcií v době, kdy se ekonomice nedaří, tudíž jsou levnější.

Rozhovor s Markem Mobiem (zdroj: ČT24)