Slábnoucí koruna vyžene ceny potravin o 10 procent

Praha – Experti odhadují, že Českou republiku čeká nejvýraznější vlna zdražování potravin za poslední léta. Stojí za tím vyšší DPH, neustálý růst cen potravin na světových trzích a k tomu ještě nejslabší koruna za poslední rok a půl. Zdražení potravin až o deset procent by mohlo přijít už během šesti měsíců. Slabá koruna se ale projeví i v růstu cen třeba pohonných hmot a automobilů.

„Dá se říct, že ten nárůst bude skokový a že bude největší za posledních 3 až pět let. Troufnul bych si odhadnout, že nárůst cen do konce příštího pololetí bude 5 až 10 procent,“ řekl pro ČT prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu v jižních Čechách Zdeněk Juračka.

Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu: “Slábnoucí koruna je v současné době jedním z mnoha faktorů, který ovlivňuje nárůst cen pohonných hmot a díky těmto faktorům zaznamenáváme růst cen pohonných hmot u čerpacích stanic v rozsahu 30 až 70 haléřů."

Levná koruna se aktuálně promítne i do předvánočních nákupů - tuzemské obchody by zdražovat většinou neměly, protože už mají nakoupeno ve skladech, kdo se rozhodne zajet pro dárky do ciziny, sáhne do peněženky hlouběji. Přepočet slabé koruny na euro zdraží nákup zhruba o 10 procent a stejné to bude i v zahraničních e-shopech.

Reportáž Hany Vorlíčkové a Jana Černého (zdroj: ČT24)

V zahraničních měnách nakupují také dealeři automobilů, vůz současnosti za cenu 270 tisíc korun přijde po zdražení zhruba o 30 tisíc více. Podle slov Víta Pěkného ze Svazu dovozců automobilů se projeví desetiprocentní zdražení „v horizontu týdnů, maximálně po Novém roce.“ A vyšší ceny letních dovolených avizují i cestovní kanceláře. Pokud koruna do konce roku neposílí, zvednou se i ceny zájezdů.