Nejvyšší manažeři Českých drah přijdou o zlaté padáky

Praha - Šéfové Českých drah (ČD) přijdou o zlaté padáky, tedy až o čtyřiadvacet měsíčních platů. Podle Hospodářských novin chce ministr dopravy Pavel Dobeš změnit systém odměňování manažerů této firmy. Mzdy managementu ani případné odstupné podle něj neodpovídají výsledkům firmy. Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda bere měsíčně půl milionu a vrcholoví manažeři 200 až 400 tisíc korun. Na prověření manažerských smluv ve státních firmách se dohodla vláda loni v únoru. Mělo být hotové do letošního října, ministerstvo financí ale požádalo o odklad.

„Platy manažerů v ČD považuji vzhledem k výsledkům firmy za nadstandardní, stejně jako celý motivační systém včetně vysokého odstupného,“ prohlásil Dobeš. Dráhy jsou navíc dlouhodobě ztrátové. Dříve prodělávaly miliardy korun, loni ztráta činila podle mezinárodních účetních standardů 940 milionů korun, podle českého účetnictví byly dráhy v mírném zisku.

Další vrcholoví manažeři ČD mají kromě statisícových platů také řadu dalších benefitů, například nárok na odstupné ve výši až 24 měsíčních platů či vysoké životní a penzijní pojistky.

Podle manažerských smluv má dostat podobně jako další bývalí manažeři ČD odstupné ve výši 24 platů například Milan Matzenauer, kterého nedávno z pozice člena představenstva ČD odvolala dozorčí rada dopravce, skončil i jako náměstek pro správu majetku.

Petr Žaluda
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Šéf dopravního resortu Dobeš založil komisi, která má odměňování v ČD analyzovat a nastavit správné podmínky. Prověřit a zlepšit manažerské smlouvy ve státních firmách měla ministerstva do letošního října. Ukládá jim to vládní usnesení z února loňského roku. Ministerstvo financí, jež má správu státních aktiv na starosti, ale požádalo o odklad termínu.

Dráhy budou mít jednotnou účtárnu

Podle dnešního vydání deníku E15 dráhy chystají centralizaci mzdových účtáren roztroušených po celé republice. V následujících měsících opustí praxi, podle níž platy nejvyššího vedení plynou přes účetní a poradenskou firmu Kodap z Liberce. Informaci potvrdil mluvčí drah Radek Joklík.

O vyplácení platů nejvyššího managementu se bude starat nové centrum. Cílem je vytvořit jedno účtové centrum v rámci sdílených služeb, které převezme i činnosti prováděné společností Kodap, upřesnil Joklík.

„Odklonění“ mzdových toků přes libereckou firmu Kodap přišlo na dráhu s nástupem Žaludy. Podle zdrojů deníku to zařídil jeho tehdejší vlivný tajemník Jan Veverka, který z Liberce pochází. Zatímco podle odboráře Jaromíra Duška bylo důvodem zastření skutečných manažerských platů a odměn, dráhy to oficiálně vysvětlují jako „test outsourcingu této agendy“.