Vláda nemůže s rozpočtovým určením čekat, vyzval Sobotka

Praha - Vládní kabinet Petra Nečase by měl do Parlamentu co nejdříve předložit novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Vyzval ji k tomu šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka na ustavujícím sněmu klubu sociálnědemokratických starostů a primátorů. Novela zásadně mění financování měst ve prospěch menších obcí oproti velkým městům. Podle Sobotky je důležité, aby změna začala platit už v roce 2013. Ministři však měli předložit návrh v momentě, kdy budou mít připraven reálný rozpočtový rámec a skutečné daňové příjmy.

Změna rozpočtového určení má snížit rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele. Zvýšit má podíl z daní pro 6 241 menších měst a obcí celkem o 13,5 miliardy korun. Největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele by se měl týkat právě obcí od 2 000 do 10 000 obyvatel. 

„Měli bychom dnes na této valné hromadě jednoznačně vyzvat vládu, aby co nejdříve předložila návrh o novém rozpočtovém určení daní. Je potřeba zákon schválit tak, aby začal pokud možno platit už v roce 2013,“ zmínil předseda ČSSD. Zároveň však dodal, že návrh nemůže být postaven na „mystifikacích a nereálných slibech“.

„Sociální demokracie jednoznačně podporuje spravedlivější rozdělení výnosů mezi velká města a menší obce, ale problém rozpočtového určení daní nelze řešit tím, že města, ve kterých žije více než 2,5 milionu lidí, dostaneme do bankrotové situace.“

Proti novele se zásadně postavili představitelé velkých měst, zatímco malé obce s návrhem souhlasí a v minulosti neváhali za jeho prosazení dokonce demonstrovat před Úřadem vlády či předávat petice. Debaty kolem financování měst a obcí postavilo proti sobě koaliční ODS a TOP 09. Radnice Prahy, Brna, Plzně a Ostravy proti schválení novely protestují s tím, že budou muset omezit investice, a na své straně mají i část občanských demokratů, kteří by rádi našli jiné řešení. Podle TOP 09 naopak novela diskriminuje menší obce.

ČSSD založila Klub starostů a primátorů

S cílem zkoordinovat komunální lídry a více propojit vztahy regionálních sekcí s vrcholnou politikou dnes ČSSD po celý den pořádala ustavující sjezd svých starostů a primátorů. Zde si také zvolila vedení nově vzniklého klubu. Podle Sobotky má sdružení sociálnědemokratických starostů a primátorů poskytovat zpětnou vazbu pro poslance i senátory, ale také se přímo obracet na občany.

Vedení ČSSD podle slov Sobotky reaguje na silné postavení svých zastupitelů po loňských komunálních volbách. „Já bych rád dosáhl toho, aby došlo ke koordinaci politiky sociálnědemokratických zastupitelů. Proto zakládáme klub primátorů s starostů zvolených za sociální demokracii,“ řekl Sobotka. Předsedou sdružení byl v odpoledních hodinách zvolen současný starosta Náchoda Jan Birke.

Za primátory je v klubovém předsednictvu Petr Kajnar z Ostravy a František Pelant z Děčína, starosty obcí s rozšířenou působností spolu s Birkem zastupují Pavel Čekan z Ostrova a Dagmar Zvěřinová ze Žďáru nad Sázavou, zbývající města a obce Lenka Mazuchová z Unhoště, Jiří Ziegler z Heršpic a Bohuslav Kreuz z Vilémova.

Nové předsednictvo se sejde do tří týdnů a bude se zabývat systémem výplaty sociálních dávek, rušením policejních služeben, a především rozpočtovým určením daní. „Pro nás jako pro starosty, pro naše plány a rozpočty je velmi důležité, abychom věděli, zda rozpočtové určení daní, ať už je jakékoliv, bude a kdy,“ sdělil Birke.

Projev Bohuslava Sobotky k rozpočtovému určení daní (zdroj: ČT24)