Peking slibuje další uvolnění své měnové politiky

Peking - Čínský premiér Wen Ťia-pao prohlásil, že čínská vláda hodlá posílit flexibilitu jüanu. Kvůli umělému podhodnocení měny se na Čínu snáší kritika především ze strany Spojených států. USA tvrdí, že Čína tímto krokem nekale zvýhodňuje své exportéry. USA mají s Čínou dlouhodobě značný obchodní deficit.

„Čína bude monitorovat současné výkyvy v obchodování s jüanem a bude posilovat obchodní flexibilitu jüanu ve všech směrech,“ prohlásil Wen Ťia-pao v rozhovoru pro státní televizní stanici CCTV. Čína už během léta nechala jüan posílit na nejsilnější úroveň za posledních 17 let. Spojené státy i Evropa by ale chtěly vidět ještě výraznější posun.

Čína je kvůli podhodnocení své měny dlouhodobě terčem kritiky. Americký prezident Barack Obama se do čínských lídrů pustil také na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří. Pekingu pohrozil odvetnými akcemi, pokud nedá kurz své měny urychleně do pořádku.

Posílení jüanu by mohlo pomoci i české ekonomice

„Posílení jüanu je výhodné pro většinu evropských zemí a může přispět k narovnání určitých nerovnováh, které v globální ekonomice v dnešní době jsou,“ upozornil již dříve ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Čínský jüan je podle soudu většiny ekonomů podhodnocen o 20 až 25 procent. Čína podhodnocením své měny zvýhodňuje své exportéry, což se jejím obchodním partnerům nezamlouvá. Považují to za nekalou soutěž. Podle prezidenta americké centrální banky Bena Bernankeho kromě toho záměrné zásahy čínské vlády na měnovém trhu poškozují vyhlídky na oživování globální ekonomiky.

Vydáno pod