Thajské povodně znatelně prodraží notebooky

Bangkok - Elektronika v novém roce zdraží. Thajské záplavy totiž vyřadily z provozu továrny na pevné disky, jednu ze základních stavebních částí počítačů. Ty podražily až na trojnásobek a na přelomu roku by se měl nedostatek projevit i na cenách počítačů. Za notebook si tak lidé brzy připlatí až dvacet procent navíc.

Nezvladatelný živel už v Thajsku zavřel 14 tisíc továren a o práci připravil přes půl milionu lidí. Jen počítačový trh tím přišel o třetinu světové výroby pevných disků, což zdraží nejen notebooky, ale třeba i moderní domácí videorekordéry. „Během týdne cena stoupla o sto procent, to se notebooků bude muset dotknout,“ řekl prodejce Toshiba Petr Kotek. Podle Roberta Janáska, marketingového manažera Lenovo, se problémy objeví v prvním kvartále příštího roku. 

Notebooky možná podraží už před Štědrým dnem

Třeba dvouterabajtový disk stál před thajskými povodněmi dva tisíce korun. Teď už ale stojí dvojnásobek. Rekordní ceny disků se podle obchodníků udrží minimálně do března. Notebooky začnou zdražovat nejdříve před Vánoci. Tradičních novoročních slev se tak letos zájemci o počítače nedočkají. Marek Liška, ředitel Mall.cz, ale odhaduje, že situace by se měla uklidnit v polovině příštího roku.

Notebooky
Zdroj: ČT24

Robert Novotný, ředitel Mironet.cz:

„Pevné disky jako samostatné komponenty se už zdražily. A teď to čeká notebooky. Cena se zvýší přibližně o dvacet procent.“

Není to poprvé a zřejmě ani naposledy, kdy příroda zasáhla do počítačového světa. Třeba i letošní zemětřesení v Japonsku zdražilo paměťové čipy o pětinu a ceny se pak srovnávaly půl roku.

Záplavy zvýší cenu počítačů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod