Evropská komise: Eurobond by byl nejlepším řešením dluhové krize

Londýn – Nejlepším řešením dluhové krize a nástrojem stabilizace evropského trhu dluhopisů by podle zprávy Evropské komise mohly být společné evropské dluhopisy, které by plně nahradily emise národních dluhopisů. Napsal to dnes britský list Financial Times, který má zprávu komise k dispozici. Komise ji má zveřejnit ve středu spolu s dalšími návrhy na další postup proti krizi.

Vytvoření společně krytého „dluhopisu stability“ by podle komise zajistilo, že by všechny země eurozóny mohly bez problémů uspokojovat své finanční potřeby. Komise si dokonce od eurobondu slibuje, že se stane konkurentem amerických státních dluhopisů, které fungují jako globální měřítko dlouhodobých úrokových sazeb.

Vydávání eurobondů jako plné náhrady národních dluhů má zpráva jako jednu ze tří možností. Komise připouští, že takovýto krok by si vyžadoval rozsáhlé změny ve smlouvě o Evropské unii, což by znamenalo odklad realizace skutečných emisí o celé roky.

Německu se eurobondy nezamlouvají, Francie je rozpačitá

Navíc myšlenku spojení státních dluhopisů všech zemí eura do jednoho dluhopisu striktně odmítá Německo. Berlín to považuje za cestu k totálnímu morálnímu hazardu, protože zadlužené země by si mohly rozsáhle půjčovat za nízké úroky a nic by je nenutilo k ozdravování státních financí. Staly by se vlastně černými pasažéry Německa a dalších finančně zdravých zemí s nejvyššími úvěrovými ratingy. „To by znamenalo, že bychom se zaručili za veškerý dluh, aniž bychom měli kontrolu výdajů a vytváření dluhu,“ řekl již dříve francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Francie je myšlence společného dluhopisu nakloněna více než Německo, i ona k němu ale má výhrady. „Společné evropské dluhopisy by se jednou mohly stát realitou, ale až na konci, nikoliv na začátku procesu integrace,“ uvedl Sarokozy.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere

Evropská komise ale věří, že návrhy přísných pravidel pro rozpočty a důkladného centrálního dohledu nad nimi Německo nakonec přesvědčí, aby na eurobondy kývlo. Brusel by tím získal rozsáhlé pravomoci nad národními rozpočty. Jeden z návrhů předpokládá, že unijní úřady budou uvalovat na země, které jsou v rozpočtových problémech, „určitou formu nucené správy“, napsal list.