Rakouské banky si musí do roku 2013 opatřit více kapitálu

Vídeň – Rakouské banky působící v zemích střední a východní Evropy budou muset plnit vyšší limity kapitálové přiměřenosti podle nových globálních pravidel „Basilej III“ už v roce 2013, tzn. o šest let dříve než většina ostatních. Změnu strategie, která má být jedním z kroků na posílení bezpečnosti bankovního systému země, dnes zveřejnila rakouská centrální banka. Nová pravidla se týkají Erste Bank, která je majitelem České spořitelny, dále Raiffeisen Bank International a Bank Austria z italské skupiny UniCredit.

Banky aktivní ve střední a východní Evropě budou – vedle povinnosti mít od ledna 2013 nejméně devět procent základního kapitálu v poměru k aktivům – muset mít od ledna 2016 navíc ještě kapitálový nárazník až do tří procent aktiv v závislosti na výši rizika. Ovšem finanční instituce budou moci započíst do základního ukazatele kapitálu akcie bez hlasovacích práv, jež získaly v rámci pomoci od státu.

Rakouská centrální banka

„Cílem tohoto balíku je posílit kapitálovou základnu těchto bankovních skupin a zlepšit refinanční strukturu jejich bankovních poboček ve střední, východní a jihovýchodní Evropě.“

Vídeň
Zdroj: ČT24

Podle banky spojí nová pravidla růst úvěrů u zahraničních poboček bank s tempem růstu jejich refinancování na místních trzích. Toho dosáhnou zejména prostřednictvím získávání vkladů, vydávání místních emisí dluhopisů a nadnárodních půjček od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) nebo Evropské investiční banky.

Tři dotčené rakouské banky už uvedly, že jsou odhodlány tento cíl naplnit, jak dnes prohlásil šéf rakouského úřadu pro dohled nad finančním sektorem Kurt Pribil. Nehrozí ani riziko, že by banky kvůli tomu odešly z regionů, kde operují, dodal šéf centrální banky Ewald Nowotný.