Další kubánská reforma: Zboží z farmy přímo na stůl turistů

Havana – Kubánský režim dál povoluje. Nová tržně orientovaná reforma, kterou vláda totalitního státu oznámila v pondělí, umožní farmářům prodávat své produkty přímo hotelům a cateringovým podnikům poskytujícím služby turistům. Doposud šlo veškeré přerozdělování zemědělských produktů přes stát.

Podle komunistického deníku Granma mají nová pravidla začít fungovat od 1. prosince. Mají zlepšit pestrost a kvalitu jídla nabízeného turistům, snížit náklady na přepravu a zamezit ztrátám, ke kterým dochází v totalitní zemi kvůli neefektivní distribuci zemědělských produktů. Oslabení role státu jako prostředníka při prodeji zemědělských komodit umožní také prodávajícím a kupujícím stanovit si vlastní ceny.

Cestovní ruch je pro totalitní Kubu významným zdrojem deviz. Letos by podle odhadů mělo na karibský ostrov zavítat 2,7 milionu zahraničních návštěvníků. Jenže turisté většinou na Kubu přijedou pouze jednou a už se tam nikdy nevrátí. Podle odborníků za tím stojí zejména nízká kvalita jídla a chabé služby.

Dovolená na pláži
Zdroj: ISIFA/ Rex Features/Ilpo Musto

Raúl Castro, kubánský prezident

„První dekáda 21. století je za námi. Je čas na změnu. Měníme rozhodnutí, která kdysi hrála roli, ale bezdůvodně se nikdy nezměnila.“

Změna v prodeji zemědělských produktů následuje nedávné reformy, díky kterým získali Kubánci možnost prodávat domy a automobily. Obojí bylo prakticky nemožné od roku 1959, kdy se Fidel Castro ujal moci. Raúl Castro, který svého bratra vystřídal ve funkci prezidenta v roce 2008, se tržně orientovanými reformami snaží povzbudit skomírající ekonomiku.