Španělé jezdí za prací do Latinské Ameriky

Madrid - Španělé často odcházejí hledat práci do Jižní Ameriky. Nechtějí totiž čekat na to, až se jejich nově zvolené vládě podaří zkrotit téměř 22procentní nezaměstnanost. Situace v eurozóně je ale stále těžší i pro ty, kteří sem před lety za lepším životním standardem přišli právě z jihoamerických zemí.

Doba, kdy do Španělska jezdily davy turistů a zásobovaly místní pokladny, je nejen podle mnoha domorodců dávno pryč. Například Laura Dominguezová nyní odchází po osmi letech i se svými třemi dcerami zpět do rodné Argentiny. Do přímořského rezortu v Katalánii, kde pracovala jako servírka, přestali jezdit španělští turisté, a ona přišla o místo. 

Podél pobřeží, kde byl dříve čilý turistický ruch, se začaly rušit některé hotely, restaurace nebo obchody. „Všude se najednou zavíralo, desítky a desítky odchodů. Zastavila se i výstavba nových budov, a celá města najednou zůstala prázdná. Vypadalo to úplně jako v Argentině během naší poslední krize,“ dodává Dominguezová. 

Argentina útočištěm Španělů (zdroj: ČT24)

Podobnou situaci totiž řešili před deseti lety. Byli ale zvyklí žít mnohem skromněji. Španělé odcházejí do zámoří i proto, že doma by museli slevit ze svých nároků. „Přijela jsem do Buenos Aires, protože o svoji práci doma v Madridu jsem před rokem přišla. Situace ve Španělsku se zhoršuje den za dnem. Tak jsem se rozhodla zkusit to úplně jinde, snad budu mít v Argentině štěstí,“ říká maskérka Paula Riofriová.