U:fon podal návrh na zahájení insolvenčního řízení

Praha - Čtvrtý mobilní operátor má problémy kvůli dluhům. U:Fon na sebe insolvenci podal sám, protože nestíhá splácet několikamilionový úvěr čínským investorům. Jen v pondělí měl splatit částku několik stovek tisíc eur. Firmu, kterou investiční skupina Penta prodala na jaře kyperské společnosti Divenno Holding, tak čeká reorganizace.

Chtěl změnit českou mobilní scénu, ale neuspěl. Z ambiciózního operátora se stal víceméně jen poskytovatel datových služeb. Za čtyři roky nasbíral sto tisíc zákazníků na trhu, na kterém existuje téměř čtrnáct milionů aktivních čísel. Firmu tíží úvěr v řádu milionů eur, který získal na výstavbu sítě od China Development Bank. V tuzemsku už podle zástupců firmy nic nedluží, a to ani zaměstnancům. Firma by tak měla běžet dál i během insolvenčního řízení.

U:fon pojede dál

Podle analytika Cyrrusu Ondřeje Moravanského nebude mít krok MobilKomu výraznější dopad na telekomunikační trh. „U:fon neměl počty klientů srovnatelné s velkými operátory. Navíc je cílem firmy pokračovat v činnosti, i když tato zpráva může zřejmě způsobit jistý odklon přízně klientů. Nečekám, že by z toho zbývající operátoři nějakým zásadním způsobem profitovali,“ uvedl Moravanský. 

U:Fon měl ambice, ale během čtyř let jeho působení se trh neotevřel ani virtuálním operátorům ani čtvrtému plnohodnotnému operátorovi. A když neuspěl v boji s velkými operátory, tak se s nimi radši spojil. Svou datovou síť proto poskytl zákazníkům Vodafonu, kterému pomohl k vyššímu pokrytí rychlým mobilním internetem. 

U:fon v insolvenci (zdroj: ČT24)

Český telekomunikační úřad neumožňuje vstup dalších operátorů na trh

„I přes dva roky trvající snahu vedení MobilKomu neučinil Český telekomunikační úřad žádné kroky, které by v brzké době umožnily vstup virtuálních mobilních operátorů na trh nebo vedly k odkládané aukci nových frekvencí. Tyto frekvence by MobilKomu umožnily nejen nabízet hlasové služby na bázi GSM, ale také datové služby na bázi LTE. Jde tak o jeden z podstatných důvodů, proč je vedení společnosti MobilKom nuceno nyní postupovat cestou vlastního návrhu na insolvenci,“ uvedl marketingový a obchodní ředitel David Spies. 

Kyperská Divenno Holdings koupila společnost MobilKom letos na jaře od finanční skupiny Penta. Podle serveru Lidovky.cz investovala Penta do rozjezdu MobilKomu nejméně 1,5 miliardy korun. Divenno už v Česku vlastní telekomunikační firmy Dial Telecom a Volný. MobilKom od května 2007 nabízí pod značkou U:fon v síti CDMA rychlý mobilní internet a hlasové služby. Nedávno oznámil vstup na trh pevného připojení přes ADSL.