Pražská burza dál padá, PX je nejníže od dubna 2009

Praha - Pražská burza dnes opět oslabila a její hlavní index PX se dostal na nejnižší úroveň od dubna 2009, když odepsal 1,76 procenta na 855,4 bodu. Burzu dolů táhly především akcie rakouské Erste Bank, cenné papíry mediální společnosti CME propadly o více než 11 procent.

„Pražská burza se ani v úvodu nového týdne nedokázala vymanit z červených čísel, která ji provázela všemi seancemi zkráceného týdne předchozího. Celý region opět znervóznily poslední zprávy týkající se vývoje dluhové situace jednotlivých zemí,“ uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Podle něj dnes vedly lokální trh níže opět především finanční tituly v čele s rakouskou Erste Bank, jejíž akcie si pohoršily o 7,84 procenta na 307 korun. Akcie Komerční banky zlevnily mírněji, a to o 1,18 procenta na 3 014 korun.

CME klesalo dvouciferným tempem

Akcie CME se dokonce propadly o 11,12 procenta na 150,21 koruny. Titul tak podle Kohouta navázal na pokles z minulého týdne, způsobený především sníženým výhledem ze strany agentury Standard & Poor's. Dnes nejobchodovanější cenné papíry energetické společnosti ČEZ ztratily 1,42 procenta na 736,50 koruny. Kohout upozornil, že analytici ING u titulu zvýšili doporučení na „koupit“ z „držet“ s tím, že cílovou cenu snížili na 830 korun z 875 korun. Argumentují očekáváním lepších výsledků v posledním čtvrtletí roku.

O více než pět procent na 124,49 koruny klesly cenné papíry těžařské firmy NWR. Akcie developera Orco ztratily 5,71 procenta na 86,75 koruny a akcie technologické firmy KIT digital odepsaly 5,45 procenta na 191 korun. Naopak se ziskem uzavřely pouze tři emise. Akcie tabákové firmy Philip Morris přidaly pět procent na 12 076 korun. Rostly také cenné papíry mobilního operátora Telefóniky a petrochemického holdingu Unipetrol.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Francisco Seco

Evropské akcie kvůli dluhové krizi odepsaly přes tři procenta 

Prudce dnes oslabily i akcie na burzách v západní Evropě, a jejich hlavní index se tak vrátil na hodnoty ze začátku října. V propadu cen se odráží prohlubující se dluhová krize a nově také varování agentury Moody's, že by Francie mohla přijít o nejvyšší rating na stupni AAA. Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžných údajů odepsal zhruba 3,1 procenta a uzavřel na hodnotě 921,37 bodu. Dostal se tak nejníže od 5. října. Akcie oslabovaly celý den, ztráty ale s postupem dne narůstaly.

Důvodem k obavám je ale i vývoj ve Spojených státech. Očekává se totiž, že takzvaný „supervýbor“ se do plánovaného termínu nedohodne na tom, jak v příštích deseti letech snížit rozpočtový deficit o 1,2 bilionu dolarů (zhruba 22,8 bilionu korun).

Vydáno pod