Obama: Budu vetovat jakoukoli snahu zbavit se automatických škrtů

Washington – Americký prezident Barack Obama z Bílého domu vzkázal, že bude vetovat jakýkoli pokus o zrušení automatických rozpočtových škrtů v rozsahu 1,2 bilionu dolarů za deset let. V pondělí to uvedla agentura AP. Reagoval tak na zprávu takzvaného supervýboru amerického Kongresu, že se mu nepovedlo nalézt způsob, jak snížit deficit státního rozpočtu. Ratingové agentury se ke krachu jednání o rozpočtovém deficitu staví spíše zdrženlivě. Negativní dopad očekává pouze Fitch. S největší pravděpodobností ale nepůjde o snížení samotného ratingu, nýbrž o zhoršení jeho výhledu, které naznačí vyšší než 50procentní pravděpodobnost snížení ratingu během příštích dvou let.

Jen hodinu od prohlášení demokratických a republikánských zástupců ve výboru, že dohodu o struktuře úspor nenašli, reagoval i Bílý dům. Podle Obamy není vyloučeno, že i přes neúspěch výboru dojde ke kompromisu Kongres jako celek. Obama nicméně tvrdil, že už teď někteří zákonodárci hledají způsob, jak zrušit automatické škrty v případě, že by k dohodě nedošlo.

Barack Obama, americký prezident

„Má zpráva pro ně je jednoduchá: Ne. Budu vetovat jakoukoli snahu zbavit se těchto automatických škrtů.“

Škrty mají zasáhnout všechny kapitoly rozpočtu. Obzvlášť tvrdý dopad by měly mít na rozpočet Pentagonu a ministr obrany Leon Panetta varoval, že dopad na ozbrojené síly bude zdrcující.

Obama také obvinil republikány z toho, že svou neústupností v otázce zvýšení daní přispěli k neúspěchu jednání parlamentního výboru.„Jednoduše se nehnuli ze své vyjednávací pozice a jejich odmítavý postoj byl hlavní překážkou, která znemožnila Kongresu dosáhnout dohody o dalším omezení rozpočtu,“ řekl demokratický prezident. Republikáni naopak už dříve několikrát obvinili demokraty, že požadují zvyšování daní a nejsou ochotni škrtat výdaje ve zdravotním a sociálním zabezpečení.

Americký státní dluh se v současnosti pohybuje okolo 15 bilionů dolarů. Ratingová agentura Standard&Poor's v létě kvůli neschopnosti americké politické scény zadlužení věrohodně řešit zemi poprvé v historii snížila špičkové hodnocení schopnosti splácet její závazky.