V Japonsku vznikne fúzí třetí největší burza světa

Tokio - Akciové burzy v Tokiu a Ósace vytvoří vzájemnou fúzí třetí největší burzu na světě po americko-evropských skupinách NYSE Euronext a Nasdaq OMX. Tržní hodnota obchodovaných akcií obou japonských burzovních operátorů dosahovala na konci října 3,6 bilionu dolarů (68,3 bilionu korun).

Na NYSE Euronext, která zahrnuje newyorskou burzu a některé burzy v západní Evropě v čele s Paříží, jsou kótovány akcie o celkové tržní hodnotě kolem 12 bilionů dolarů. Americko-skandinávský operátor Nasdaq OMQ obchoduje s tituly o úhrnné hodnotě téměř čtyři biliony dolarů, uvádí se podle agentury Reuters v údajích Světové burzovní federace.

Spojení by mělo oběma burzám pomoci vyrovnat se se slabou situací na japonském trhu a vybudovat si dostatečně velkou platformu pro konkurování na globálním trhu. Zatímco Tokyo Stock Exchange (TSE) ovládá v Japonsku více než 90 procent hotovostního obchodování s akciemi, Osaka Stock Exchange (OSE) je předním obchodníkem s futures na hlavní tokijský index Nikkei a s dalšími deriváty.

Japonská burza
Zdroj: ČTK/AP Photo/Junji Kurokawa

Analytici nedávají spojení mnoho šancí

Spojená burza však bude podle analytiků nadále postrádat přesvědčivou strategii pro zahraniční expanzi. To se vzhledem ke slabým vyhlídkám obchodování a přísunu nových emisí na domácím trhu, který podkopává dlouhodobě stagnující ekonomika, pokládá za klíčovou překážku jejich růstových šancí. V posledních letech se světové burzy horečně spojovaly a hodnota jejich fúzí a akvizic za posledních pět let obnášela 83 miliard dolarů. Burzy se vzájemným slučováním snaží snižovat náklady a rozšířit své aktivity, protože příjmy z tradičního obchodování s akciemi a z nových emisí klesají, mimo jiné kvůli konkurenci nových elektronických trhů.
   
Obě burzy spojí své operace v roce 2013 poté, co tokijská burza skoupí dvě třetiny akcií ósacké burzy. Nová společnost bude mít akcie na tokijské burze. Předběžným názvem nové skupiny je Japan Exchange Group. 

Japonský akciový trh dnes dál klesal, nakonec ale zmírnil počáteční ztráty, v nichž se jeho index propadl až na osmiměsíční minimum. Investory stále znepokojují rostoucí problémy s dluhy v eurozóně a Spojených státech, které snižují jejich ochotu kupovat rizikovější aktiva jako akcie, komodity nebo měny s vyššími výnosy.