Českou ekonomiku táhne export, pomáhá mu slabá koruna

Praha - V Česku se exportérům daří. Podle výsledků Exportní ceny DHL Unicredit měli její účastníci dohromady obrat skoro 17 miliard korun. Oproti loňsku byl jejich export o čtvrtinu vyšší. Firmám se vyplatí vyvážet mimo Evropu. Ovšem i v oslabujících ekonomikách evropských států jim pomáhá slabá koruna.

Vývoz zboží skoro za 100 milionů a obrat 180 milionů korun. Tyto průměrné výsledky má firma, která se účastnila exportní ceny. Export má na obratu společností víc než poloviční podíl. Celkově je český export tahounem růstu české ekonomiky jako takové a na českém HDP se podílí zhruba 70 procenty. Jeho struktura se postupně mění. V Česku se daří historicky tradičnímu českému odvětví - výrobě strojů a jiných zařízení. Firmy ale narážejí na pomalý vývoj světových ekonomik. Naopak - slabá koruna jim pomáhá.

„Pozitivní zprávou je skutečnost, že se exportně stále více daří historicky tradičnímu českému odvětví - výrobě strojů a zařízení. Zatímco v segmentu malých společností je tento trend patrný již několik posledních ročníků, v segmentu středně velkých společností jde letos o příjemnou novinku,“ uvedl obchodní ředitel a jednatel společnosti DHL Express CZ, která soutěž pořádá, Luděk Drnec.

Helena Kohoutová, ředitelka agentury Hellas: 

„V kategorii malá společnost se tyto společnosti především zabývají výrobou strojů a zařízení, a to až z 53 procent. Naopak výroba koncových výrobků je na 27 procentech.“

Hodnocení vývozců vychází z indexu vypočítaného jako násobek meziročního růstu exportu a podílu exportu na obratu firmy v uplynulém roce. Soutěž vznikla v roce 1997 a zaštiťuje ji státní agentura na podporu exportu CzechTrade.

Do finálního hodnocení soutěže se letos dostalo 93 firem s celkovým obratem necelých 17 miliard korun, což byl téměř dvojnásobek obratu účastníků minulého ročníku. Podíl exportu na obratu soutěžících přesáhl 50 procent.  V kategorii středně velkých společností zvítězil výrobce průmyslových elektrických a plynových pecí Realistic z Karlových Varů. Mezi malými firmami patří letos prvenství společnosti Investa Intl. vyrábějící kožedělné a textilní stroje.

Vydáno pod