Vláda posvětila rizikový fond pro začínající firmy

Praha - Malé a střední firmy by na své projekty mohly získat finanční podporu z nového státního fondu rizikového kapitálu. Do podniků s nízkým kapitálem by měl fond investovat spolu se soukromými investory, jak předpokládá návrh ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který dnes schválila vláda.

„Jedná se o krok, který navazuje na vládní strategii konkurenceschopnosti,“ uvedl premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že fond má povzbudit u malých a středních podniků především inovace. Podle Nečase stát ve veřejném řízení vybere konkrétní investiční společnost, která bude fond spravovat. „Tento fond bude potom vyhledávat vhodné firmy, které je účelné podpořit, a soukromé investory, kteří budou ochotni vložit do těchto projektů své peníze,“ dodal premiér. Minimálně 30 procent ceny projektu bude muset financovat soukromý investor.

Ministerstvo do nově vytvořeného speciálního fondu převede minimálně půl miliardy z evropských zdrojů. Část dá ze svého, tudíž na počátku by ve státním fondu rizikového kapitálu mohla být částka 1,3 miliardy korun.

Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje MPO

„Dostupnost rizikového kapitálu pro začínající podnikatele je dnes v ČR prakticky nulová. Řada dobrých podnikatelských nápadů zůstane jen na papíře, což se negativně projevuje na síle naší ekonomiky.“ 

Až se do projektu zapojí soukromí investoři, mohly by být ve fondu k dispozici až tři miliardy korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu pak bude rozhodovat o tom, do jakých firem bude možné investovat. „Právě díky státní účasti by soukromí investoři mohli být ochotni začít se věnovat i začínajícím firmám, což je dvojnásobně důležité v současné ekonomické situaci,“ uvádí ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje MPO Petr Očko. 

Na rozdíl od dotací se v případě fondu budou peníze vložené do rozvoje firem státu vracet. Stejný objem financí tak bude možné využít na podporu většího počtu inovativních podnikatelů. Podle ministerstva by se fond měl zaměřit na podporu podniků z vysoce perspektivních oborů jako jsou biotechnologie, nanotechnologie, robotika, vědy o životě nebo oblast informačních technologií. První investici by fond mohl provést už příští rok.