Merck & Co zaplatí skoro miliardu dolarů za stažený lék Vioxx

New York - Farmaceutická firma Merck & Co (MSD) zaplatí 950 milionů dolarů (zhruba 17,9 miliardy korun) za to, že uvedla na americký trh lék ohrožující zdraví. Navíc se ukázalo, že produkt, který tiší bolest při zánětu kloubů, se dostal do prodeje dřív, než byl schválen vládními institucemi.

U pacientů, kteří měli předepsaný lék Vioxx od firmy Merck & Co, se objevily časté srdeční příhody a mozková mrtvice. Nevěděli však, že farmaceutický koncern vůbec neměl potřebné povolení k jeho prodeji. „Co se týká řízení, které probíhá ve věci civilního vyrovnání, včetně bezpečnosti léku Vioxx, věříme, že se Merck zachoval zodpovědně a v dobré víře,“ prohlásil viceprezident farmaceutické firmy Bruce Kuhlik. 

Americký nejvyšší soud úterním rozhodnutím nařídil zaplatit jak pokutu státu, tak další náhradu poškozeným a pozůstalým. Ti jsou na základě dřívějších obvinění postupně vypláceni od roku 2004, kdy byl lék stažen z prodeje. „Spousta podobných sporů ve Spojených státech skončí odškodněním, než aby se záležitost dostala na veřejnost,“ uvádí advokátka společnosti KSB Hana Heroldová. 

Odškodnění za Vioxx (zdroj: ČT24)

Lék Vioxx poškodil až padesát tisíc pacientů. Odborná veřejnost přitom označila prášky za nebezpečné dlouho předtím, než firma oficiálně přiznala, nakolik vážné má lék vedlejší účinky. 

Vioxx (rofecoxib) byl určen k léčbě revmatoidní artritidy, osteoartrózy a akutní bolesti. Nesteroidní protizánětlivý lék byl uveden na trh v USA v roce 1999 a byl prodáván ve více než 80 zemích. V některých státech byl produkt prodáván pod obchodním názvem Ceeoxx (popř. Ceoxx). Globální prodeje Vioxxu v roce 2003 byly 2,5 miliardy dolarů. 

Zdroj: MSD