Americké banky se podrobí zátěžovému testu

New York - Americká centrální banka Fed se rozhodla tamní finanční sektor podrobit těžké zkoušce. Chce zjistit, jestli by banky ustály zhoršení dluhové krize v eurozóně. Nejčernější scénář bude odpovídat situaci při propuknutí finanční krize v roce 2008.

Propad akciového trhu o polovinu, 13procentní nezaměstnanost, pokles amerického a evropského HDP o téměř osm procent – takové situaci budou muset největší americké banky v příštích měsících čelit, aby dokázaly, že mají dostatek kapitálu. „Ty podmínky jsou velmi přísné a myslím si, že na rozdíl od Evropy by mohly ukázat, jak na tom americké banky jsou,“ řekl hlavní makléř BrokerJetu ČS Martin Urban. 

Největší ohrožení ale může teprve přijít. Pokud totiž další státy eurozóny nebudou schopné dostát svým závazkům, evropské banky by mohly žádat odškodnění kvůli ztrátě z držení dluhopisů. „Banky jsou proti tomuto riziku pojištěny a toto pojištění většinou poskytují právě americké banky,“ prohlásil Vojtěch Benda z ING Commercial Nankiny.

Americké testy mají na rozdíl od těch evropských získat důvěru trhu a přístup k dalšímu kapitálu. Pokud ale teoretické zátěži banky neodolají, bude po nich Fed požadovat vyšší zásoby kapitálu. Pak by musely sáhnout k emisi dalších akcií nebo snižování výplaty dividend, proti čemuž se ale už teď banky bouří.

Šéf JPMorgan Chase Jamie Dimon: 

„Je to stále vedení, ne regulátor, kdo je za tuto firmu zodpovědný. Jestli chtějí regulátoři za banky rozhodovat, ať si sednou do jejich čela.“

Zatímco ve světě jsou zátěžové testy finančního sektoru novinkou, Česká národní banka je provádí pravidelně už několik let. Posledním testem by hodně evropských bank neprošlo, český finanční sektor i tak prošel na výbornou.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)