Cupka: Sportovní svazy si nechaly rozkrást majetek

Praha - Podle konkurzního správce Sazky Josefa Cupky si sportovní svazy nechaly rozkrást svůj majetek. Jedná se přitom o loterijní společnost Sazka a pražskou O2 Arénu. Cupka to řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Insolvenční správce vyčíslil odměnu za své působení v insolvenčním řízení s loterijní firmou Sazka na 33,1 milionu korun bez daně z přidané hodnoty (DPH). Sám přitom čelí už rok exekuci na svůj soukromý majetek.

České sportovní svazy mohou za to, že si nechaly rozkrást svůj majetek, tedy loterijní společnost Sazka a pražskou O2 Arénu, tvrdí insolvenční správce Sazky. „Myslím, že to dokonce řekl i pan ministr financí - pokud si chce vlastník nechat rozkrást svůj majetek, tak mu v tom nemůžete zabránit. Tady majitelé nevěděli, jaký si pan doktor Hušák třeba vyplácí plat nebo kolik platí svým zaměstnancům,“ prohlásil Cupka.

Hušák „pouze“ využil situace

Podle Cupky majitelé nic netušili, čehož bývalý šéf loterijní společnosti Aleš Hušák využil ke svému dobru. „Určitě to nebyl pan doktor Hušák, naopak, ten využil situace,“ míní insolvenční správce.

Sazka
Zdroj: ČT24

Cupka byl ustanoven předběžným insolvenčním správcem Sazky letos v únoru. Po březnovém prohlášení úpadku zastával funkci insolvenčního správce. Ohledně své odměny se na soud obrátil poté, co podle svého vyjádření zajistil veškeré stěžejní úkony insolvenčního řízení, tedy přezkum všech pohledávek, schůzi věřitelů a prodej veškerého majetku. Z předpokládané odměny 33,1 milionu korun bez DPH nyní požaduje zálohu 60 procent. Odůvodňuje to tím, že řešení incidenčních sporů může trvat řadu měsíců i let. 

Sám Cupka čelí exekuci

Cupka má kvůli exekuci zablokované všechny nemovitosti. Důvodem je jeho předchozí angažmá ve funkci správce Harvardského průmyslového holdingu. Soud podle likvidátora vyhlásil na Cupku exekuci kvůli tomu, že po odchodu z funkce nevrátil holdingu originál klíčového dokumentu. Jde o smlouvu, na jejímž základě Viktor Kožený v minulosti z firmy vyvedl veškerý majetek. „Mám v ruce exekuci, která je platná, a trvám na tom, aby mi ty materiály vydal,“ říká likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Zdeněk Častořál. 

Cupka ale odmítá, že by cokoliv nevrátil. „To není pravda. Co jsme měli dát, to jsme dali a máme potvrzeno od exekutora, že jsme mu předali přesně to, co je v rozhodnutí soudu,“ uvádí Cupka, který kvůli exekuci nemůže disponovat ani dvěma byty na Vinohradech. O tom, jak celá exekuce dopadne, se rozhodne počátkem příštího roku. 

Josef Cupka
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Sazka byla na začátku listopadu prodána v konkurzu společnostem PPF a KKCG za 3,81 miliardy korun. O2 Aréna postavená za 8 miliard korun má podle posudku Ernst and Young hodnotu asi 1,5 miliardy a o jejím osudu už rozhodnou věřitelé, ne sportovní svazy.