Generální stávka v Portugalsku v plném proudu

Lisabon - V Portugalsku dnes proběhla generální stávka, kterou vyhlásily dvě největší odborové centrály v zemi proti úsporám, s nimiž vláda počítá v rozpočtu na příští rok. Celodenní protest, který je podle serveru BBC jedním z největších v dějinách země, narušil hlavně hromadnou dopravu a další veřejné služby. Parlament má úsporný rozpočet definitivně přijmout v nejbližších dnech. Škrty mají pomoct stlačit deficit země na 4,5 procenta HDP z letošních skoro 6 procent. Nespokojení Portugalci však s balíkem úsporných opatření nesouhlasí.

Generální stávka v Portugalsku dnes narušila hlavně hromadnou dopravu a další veřejné služby. Celodenní protest zasáhl i vládní úřady, zdravotnictví, školy, pošty a odvoz odpadu. Jako první zastavili práci letečtí dispečeři a zaměstnanci lisabonského metra. Desítky mezinárodních letů byly zrušeny. Letiště Praha na dnešek podle svého webu neplánovalo žádné letecké spojení s Lisabonem. Ochromena byla i autobusová a vlaková doprava.

Za organizací stávky stály dvě největší portugalské odborové ústředny UGT a CGTP. „Je to červená karta pro vládu za její chování, které zbídačuje lidi,“ komentoval stávku generální tajemník CGTP Manuel Carvalho da Silva. Podle odborářů se do stávky zapojilo víc lidí než při poslední podobné akci loni v listopadu, kdy práci zastavily tři miliony lidí. Vláda ale tvrdí, že ze státních zaměstnanců stávkovala jen necelá čtyři procenta.

Stávka v Portugalsku
Zdroj: ČTK/AP/Francisco Seco

Vládní koalice pravého středu ale má v parlamentu pohodlnou většinu a úsporné kroky snadno prosadí. Opatření jsou nezbytná k tomu, aby země mohla čerpat 78 miliard eur půjčených od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu a nedostala se do ještě horší ekonomické situace. Podle agentury Reuters se neočekává, že by odborářské protesty měly vážnější vliv na postup kabinetu a parlamentu.

Portugalsko se kvůli vysokému zadlužení dostalo již dříve do problémů a požádalo Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o záchranný úvěr. Současně ale musí uskutečňovat zásadní úsporná opatření. Proti nim již 12. listopadu demonstrovaly desetitisíce zaměstnanců portugalského státního sektoru v ulicích Lisabonu.

„MMF, vypadni odsud!“ či „Odmítáme krádež našich platů!“ skandovali státní zaměstnanci poté, co parlament v prvním čtení schválil návrh vládního rozpočtu. Premiér Pedro Passos Coelho ale již tehdy prohlásil, že nelze přistoupit na požadavky opozice a zrušit škrty, protože by to mělo neblahý dopad na již tak velmi napjaté státní finance.

Portugalce čekají největší rozpočtové škrty za posledních 50 let. Během tří let hodlá vláda zmrazit mzdy státních zaměstnanců a snižovat jejich počet o dvě procenta ročně. Na miminum se omezí daňové úlevy. Naopak zavedena bude tzv. solidární daň pro firmy i jednotlivce, kteří ročně překročí příjmy 150 tisíc, respektive 1,5 milionu eur.