Drahá ropa může poškodit vývoj světové ekonomiky

Vídeň – Vysoké ceny ropy by podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) mohly narušit úsilí o zlepšení stavu světové ekonomiky. Současně můžou také podkopat schopnost Asie pomoci západním zemím v překonání současné krize, jak dnes prohlásil hlavní ekonom agentury Fatih Birol. Světová ekonomika je nyní křehčí než během finanční krize v letech 2008 až 2009, kdy byly ceny ropy níže.

Birol zdůraznil, že drahá ropa ohrožuje především Evropu, ale mohla by se stát velkým problémem také pro Asii. „Znamená to výrazné riziko zpomalení hospodářského růstu v asijských zemích, jež byly zeměmi, které nás vytáhly z finanční krize v roce 2008,“ vysvětlil. „Pokud tentokrát nebudeme mít k dispozici jejich sílu, bude mnohem obtížnější vymanit se z nynější finanční krize,“ doplnil.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nevidí potřebu zvyšovat dodávky ropy na trh. Podle agentury Reuters by ale kartel vzhledem k obavám z negativního dopadu drahé ropy na hospodářský růst mohl čelit rostoucímu tlaku na posílení produkce.

„Doufám, že kolegové ze zemí těžících ropu rovněž pozorně sledují tržní indikátory, včetně klesající úrovně zásob OECD a křehkosti globální hospodářské situace, a že při svém rozhodování všechny tyto indikátory zohlední,“ prohlásil Birol a dodal: „Domnívám se, že i země těžící ropu potřebují zákazníky se zdravou ekonomikou.“

Ropná poptávka má klesat 

Podle IEA bude světová poptávka po ropě v letošním i příštím roce nižší, než se předpokládalo. Důvodem jsou podle ní vysoké ceny suroviny a zpomalení hospodářského růstu. Saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco nicméně předpokládá, že možné zpomalení růstu světové ekonomiky v důsledku dluhové krize v Evropě poptávku po ropě nesníží. Saúdská Arábie je klíčovým členem OPEC a druhým největším producentem ropy na světě za Ruskem.

IEA byla založena v 70. letech minulého století, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.