Francie a Německo chtějí kvůli krizi změnit smlouvy o EU

Štrasburk – Francie a Německo v nejbližších dnech navrhnou úpravu smluv o Evropské unii. Chtějí tak odpovědět na krizi a posílit ekonomické řízení v eurozóně. Po setkání německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a italského premiéra Maria Montiho to řekl Sarkozy. Francie zároveň prosazuje, aby proti krizi rozhodnými kroky zasáhla i Evropská centrální banka.

„Všichni tři si naprosto uvědomujeme závažnost situace a plánujeme se této situaci postavit. (…) Německo a Francie v následujících dnech představí společné návrhy na změny smluv tak, abychom zlepšili správu eurozóny, tak aby došlo k větší integraci a konvergenci hospodářských politik,“ prohlásil Sarkozy. Zároveň zdůraznil, že Francie, Německo a Itálie, které patří mezi největší země eurozóny, jsou připraveny udělat vše pro zajištění přežití společné evropské měny.

Změna unijních smluv bude zřejmě náročným procesem. Budou s ní muset souhlasit všechny členské státy unie, a tak je pravděpodobné, že se ratifikace změn bude protahovat. To je zřejmě jedním z důvodů, proč Francie tlačí také na větší zapojení Evropské centrální banky do řešení krize.

„Je to naléhavě nutné,“ prohlásil dnes v rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Inter francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. „Myslím si a doufám, že postupně dospějeme k myšlence, že ECB by měla hrát klíčovou roli při obnovování důvěry,“ dodal. Merkelová nicméně odmítá na mandátu centrální banky cokoliv měnit.

Merkelová: Fiskální unie ano, společné dluhopisy ne

Na schůzce tří státníků se hovořilo také o jednotných evropských dluhopisech. Německá kancléřka jejich zavedení nicméně znovu odmítla s tím, že se nic nezmění ani v případě, že pokročí jednání o vytvoření fiskální unie. „Když učiníme první krok směrem k fiskální unii, například tím, že přes zavedení automatických sankcí posílíme Pakt stability a růstu, tak to bude krok vpřed. Pro mě to ale nebude důvod k tomu, abych změnila názor, který jsem měla včera,“ uvedla Merkelová.

Výrok Merkelové vzbudil nové obavy o schopnost evropských politiků řešit krizi. Finanční trhy zareagovaly propadem. Euro sklouzlo na nové sedmitýdenní minimum vůči dolaru.

Brífink po schůzce lídrů Německa, Francie a Itálie (zdroj: ČT24)

Dluhová krize se rozlévá Evropou

Eurozóna řeší problémy s vysokým zadlužením svých členů už více než dva roky. Zatím se jí ale nedaří na krizi přesvědčivě odpovědět. Problémy s dluhy a nedostatečná důvěra investorů už smetly tři státy měnové unie – Řecko, Irsko a Portugalsko. V ohrožení jsou teď už ale i velcí hráči eurozóny – Itálie a Francie.

Včerejší aukce dluhopisů navíc ukázala, že by se problémy mohly přelít i do Německa. Tomu se včera podařilo udat sotva polovinu plánované emise dluhopisů. Podle dnešního komentáře deníků Financial Times Deutschland už investoři stejně jako eurozóně nevěří ani Německu. Jsou si prý vědomi, že ani Spolková republika není nedotknutelná.

Financial Times Deutschland 

„Že rating AAA nemusí být daný od boha, už musely zjistit USA a Francie s Rakouskem to zjišťují nyní. Čím více eurozóna směřuje ke dnu, když se teď musí strachovat dokonce Francie, o to více se nabízí otázka: kdo to všechno na konci zaplatí? Odpověď je velmi jednoduchá a poměrně hořká: Německo. Na shledanou, AAA.“

Diskuse o řešení dluhové krize a obnovení důvěry investorů v eurozónu bude brzy pokračovat. Monti pozval Sarkozyho a Merkelovou do Říma, oba na jeho pozvání kývli.