Řada českých měst šetří na vánoční výzdobě

Praha/Brno/Plzeň – Vánoční přípravy českých měst v těchto dnech vrcholí. Zdobí se ulice, radnice, náměstí i vánoční stromky. Zatímco v některých městech se objeví nová a originální výzdoba, jiná musí své rozpočty přiškrtit. Například v Opavě chce radnice dát na dekoraci města o třetinu míň. Vánoční výzdoba, ať už chudší, nebo bohatší, se ve všech městech rozzáří už během víkendu, kdy začíná advent.

Vánoční trhy v hlavním městě podle britského deníku Daily Mail a řady turistických průvodců konkurují metropolím jako New York, Vídeň nebo Helsinky. Praha však v letošním roce nebude tolik zářit jako třeba v roce loňském. Důvodem jsou úspory. „Magistrát dá letos na vánoční výzdobu nejméně za poslední čtyři roky,“ říká mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. 

Ještě v roce 2006 přitom šlo na sváteční osvětlení Prahy téměř 1,8 milionu korun. Letos půjde skoro o 450 tisíc nižší částku. Vánoční trhy mají tradici už od 19. století. Třeba na Staroměstském náměstí je pořádá soukromá firma, která náklady snižovat nebude. Sváteční strom i s originálními ozdobami na míru můžou lidé obdivovat od neděle, kdy se rozsvítí. „Speciální ozdoby na vánoční strom na Staroměstském náměstí vyjdou zhruba na milion korun,“ přiblížila mluvčí firmy Taiko Hana Tietze. 

Vánoční výzdoba
Zdroj: ČT24

Sváteční atmosféra v úsporném balení bude i v Opavě, kde zůstává část výzdoby ve skladech. Ozdobné žárovky se objeví jen v centru města. „Letos město ušetří asi 110 tisíc. Je to tím, že jsme se rozhodli, že bude jen jeden vánoční strom,“ uvedla náměstkyně primátora Pavla Brady. 

Úspory se vyhnou Brnu i Plzni 

V moravské metropoli se však lidé chudších Vánoc bát nemusí. Město vymění staré dekorace za nové a jen na osvětlení půjdou necelé dva miliony. „Co se týče projektu brněnské vánoce, tak tento projekt je samofinancovatelný. To znamená, že z příjmů za pronájem stánků se hradí výdaje,“ vysvětlila ekonomická ředitelka Technické sítě Brno Helena Huláková. 

Šetřit se nebude ani v Plzni. V místním rozpočtu je určeno na výzdobu zhruba milion korun, což je obdobná částka jako vloni. Lidé tak nepřijdou o trhy, vánoční hudbu ani živý betlém. „Navíc v letošním roce radnice dostala dar 817 tisíc od Plzeňské teplárenské, které využije na nové prvky vánočního stromu,“ říká mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. 

Pardubická radnice koupila nové vánoční osvětlení před třemi lety a od té doby do výzdoby neinvestuje. Ušetří i za koupi 14metrového svátečního smrku, který bude zdobit 150 vánočních koulí. „Buď nám strom daruje některý městský obvod, nebo jako vloni, kdy nám vánoční strom darovala soukromá osoba,“ doplnila mluvčí podniku Služby města Pardubic Světlana Pomníková.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)