Mise věřitelů zamíří do Řecka znovu v druhém prosincovém týdnu

Atény - Do Atén se 12. prosince vrátí mise mezinárodních věřitelů Řecka, aby tam projednala podmínky poskytnutí druhého záchranného úvěru, na němž se Řecko s věřiteli dohodlo v říjnu. Řekl to dnes zdroj z řecké vlády, na který se odvolává agentura Reuters. Konečnému schválení by nemělo nic stát v cestě, protože Řecko Evropské komisi poskytlo písemný slib, že bude pokračovat v reformách, i kdyby se opět změnila vláda.

Věřitelé vyžadovali písemný slib od všech tří politických stran, které tvoří současnou vládní koalici premiéra Lukase Papadimose. Písemnému slibu se dlouho vyhýbal šéf konzervativní strany Nová demokracie Antonis Samaras a nakonec jej dal až ve středu. Pokud by to neučinil, Německo i další hrozily, že už Řecku žádnou další pomoc neschválí. „Papadimos kabinetu sdělil, že obsah dopisu byl uspokojivý,“ řekl zdroj.

Samaras, který je ekonomem se vzděláním z Harvardovy univerzity, v dopise mimo jiné uvedl, že podporuje vládu Lukase Papadimose i dohodnutý záchranný plán. Zopakoval však, že by rád změnil některé parametry hospodářské politiky, aby se řecká ekonomika mohla vrátit k růstu.

Lucas Papadimos
Zdroj: ČTK/AP/Charles Caratini

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která musela požádat o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Země si loni v květnu s evropskými partnery a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) dohodla tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu korun), z něhož zatím dostala pět tranší. Na šestou, která má být v objemu zhruba osmi miliard eur (asi 206 miliard korun), Atény stále čekají.

Dohodnutý tříletý úvěr Řecku nebude stačit a země si už v říjnu dohodla s dalšími členy eurozóny a měnovým fondem druhý záchranný program v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu korun).