Gazprom získá plnou kontrolu nad běloruskými plynovody

Moskva - Ruský plynárenský gigant Gazprom ovládne běloruskou síť plynovodů. Stane se totiž stoprocentním vlastníkem tamní společnosti Beltransgaz. Vedení společnosti už dohodlo konečné podmínky pro převzetí zbývajícího podílu. Za 50 procent akcií zaplatí zhruba 2,5 miliardy dolarů (asi 48 miliard korun). Bude tak mít pod kontrolou síť plynovodů na území Běloruska, což by mělo zabránit výpadkům dodávek plynu do zemí Evropské unie.

„Víte, co se stane v pátek? Získáme 100procentní podíl v Beltransgazu,“ prohlásil šéf Gazpromu Alexej Miller. Gazprom už od dřívějška vlastní v běloruské firmě poloviční podíl a v létě pak informoval o záměru převzít i zbývající část.

V současnosti má Rusko s Běloruskem uzavřenou pětiletou smlouvu, která však skončí 1. ledna. Rozhovory mezi oběma stranami proto velmi pozorně sledují odběratelé i finanční trhy. V minulosti už se několikrát stalo, že kvůli sporu mezi Moskvou a tranzitními zeměmi vedly k přerušení či omezení dodávek zemního plynu do zemí Evropské unie.

Přes Bělorusko poputuje pětina ruského plynu

V letošním roce by měl Gazprom dodat evropským odběratelům zhruba 152 miliard metrů krychlových plynu. Přes Bělorusko jde asi 20 procent dodávek, zbytek se do EU dostává přes tranzitní plynovody na Ukrajině. Gazprom začal nedávno dodávat plyn do Německa přímou cestou, a to novým plynovodem Nord Stream, který vede pod hladinou Baltského moře. Zařízení přepravuje 27,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně.

Gazprom a běloruské plynovody (zdroj: ČT24)

Miller se vyjádřil i ke smluvnímu vztahu s Ukrajinou, přes kterou firma rovněž vyváží plyn dál do Evropy a s kterou už v minulosti také vedla spor o dodávky. Podle Millera je nynější smlouva platná a není pravděpodobné, že by se měnila.